Ясни са номинациите за удостояване с „Награди Пловдив“ за изминалата 2020 година

  • от PlovdivTime
  • 10:25, 10.05.2021

Общо 56 са предложенията, които бяха внесени за удостояване с „Награда Пловдив“ за събития и културни факти, реализирани през предходната 2020 година в общо 12-те категории. Отново бе отчетен голям интерес и към новата категория за удостояване със Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос  в областта на изкуството и културата, която е въведена за първи път.

Припомняме, че всяка година в навечерието на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие „Награда Пловдив“. С него биват удостоени творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт, дало реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

На своето първо заседание, отделните комисии, съставени от специалисти в сферата на културата – изявени пловдивски творци, писатели, издатели, преводачи, художници, музиканти и т.н., имаха задача да гласуват и определят номинациите -  не повече от 3 в отделните категории.

На следващото второ заседание, което ще се проведен на 20 май, те ще трябва да решат кой печели наградата във всяка категория. Статутът допуска и възможността да не се връчи награда, ако журито прецени. Припомняме, че наградата е 2000 лева, диплом, статуетка, а за „Специална награда за цялостен принос – 10 000 лева, диплом и статуетка.

Ето кои са номинациите в отделните категории:

НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДА “ПЛОВДИВ” В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА ЗА 2020 Г.


„Художествена литература и хуманитаристика“
Димитър Гачев за сборник с разкази „Уудсток в градината“
Проф. д.ф.н. Клео Стефанова Протохристова-Ямболиева за „Литературният XX век- синхронни срезове и диахронни проекции“

„Художествен превод“
Йордан Костурков за превод от английски език на романа „Малката“ от Едуард Кари
Цветелина Димитрова за превод от немски език на романа „Алрауне“ и разказа „Паякът“ от Ханс Хайнц Еверс

„Журналистика в сферата на културата“
Лиляна Бързева за платформата „Изкуство в тишина“

БНТ - Пловдив

Архитектура и естетизация на градската среда“
Арх. Веселин Русев за сграда Orpheus Apartments

„Арконт Дизайн“ ООД - арх. Христина Стефанова и арх. Радка Стефанова за Клиника по лъчелечение на УМБАЛ „Св. Георги“ - База 1 – комплекс от 2 сгради

Музика
Камен Чанев за изпълнението на арията È la solita storia от „Арлезианката“ на Франческо Чилеа в спектакъла „Вратите на съня“, Opera Open 2020
Сдружение с нестопанска цел за обществено полезна дейност „Биг Бенд Пловдив“ за Юбилеен концерт „20 години Биг Бенд Пловдив“ на Античен театър
Държавна опера – Пловдив за изпълнението на Симфония N 7 „Ленинградска“ под диригентството на Диан Чобанов – проект „Музика на мира“, част от Opera Open 2020

„Танцово изкуство“
Проф. Даниела Дженева за авторска хореография на музикално-танцовите произведения: „Първа среща“, „Сдумали се“ и „Земята на Орфей“
Иван Димитров за Благотворителния концерт „Пловдивска танцова палитра“ за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев

„Театър“
Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ за „Закуска в „Тифани“ по Труман Капоти

„Изобразително изкуство“
Градска художествена галерия – Пловдив за Представителна колективна изложба „Графиката сега - Пловдив 2020“ с куратор Моника Роменска

Румен Жеков за Ретроспективната изложба „Избрани произведения“ в изложбена зала „2019“
Иван Шишков за Изложба живопис „Нормандия - Кибервил“

„Аудио визуални изкуства и фотография“
Александър Богдан Томпсън за изложбата „Орфей“ - 24 фотографии от спектакъла „Орфей и Евридика“ от Глук

„Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“
Фондация „Балкански културен форум“ за издирване и преиздаване на ценни за Пловдив и страната книги и за изданието на „Пловдив към средата на XIX век според описанието на Костадин Душков Моравенов“ с автор д-р Александър Костакиев Пеев

„Произведение на изкуството, предназначено за деца“
Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ – Пловдив за Самостоятелен концерт „14 години песенни посланници в Европа“

Държавен куклен театър – Пловдив за „Кученцето, което не можеше да лае“

Вокална група "Бамбини" при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив за Тържествен концерт-спектакъл "Пеем за България"

„Съвременни мултижанрови изкуства”
Емил Миразчиев за самостоятелна изложба "Пътят – продължаваме заедно"


СПЕЦИАЛНА НАГРАДА „ПЛОВДИВ“

Емилия Арабаджиева за цялостен принос в областта на изкуството и културата.
За работата й като художник, сценограф, художник на документални филми, автор на книгата „История на костюма” и творчески ръководител на проекти, с която заема значимото място в културния живот на Пловдив и страната в периода от 1980 до 2020г.
За педагогическата й дейност като дългогодишен директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства от 1992 година до 2019 г. По нейно предложение са разкрити специалностите: „Сценичен костюм“, „Компютърна анимация“, „Куклен театър“, „Драматичен театър“, „Пантомима“, „Театрална кукла“. За гражданската и професионална ангажираност и борбеност за запазване на образователната институция.
За създаването на Международен пленер „Диалог“, рисунка голям формат.
За педагогическата й работа в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и съосновател на специалността „Сценография“.
За активното й участие в многобройни благотворителни кампании, творчески комисии, журита и експертни съвети, които се занимават с решаването на конкретни казуси в областта на изкуството и културата.

Доц. д-р Никола Лаутлиев за популяризирането на Пловдив като национален и международен център на артистичната фотография в продължение на 35 години с организирането на фестивала „Международни фотографски срещи“.
За кураторската му дейност в откриването и развитието на млади таланти в областта на художествената фотография, като арт директор на фестивала и галерист на галерия „Лаутлиев“ в кв. „Капана“.
За педагогическата му дейност в АМТИИ, като създател на специалностите „Графичен дизайн и фотография“ и „Фотография“ и дългогодишен ръководител на катедра „Приложни изкуства“. Инициатор на откриването през 1995 г. на специалностите „Педагогика на изобразителното изкуство“ и „Сценография“, обогатяващи художествения живот на Пловдив с десетки млади артисти и дизайнери в повече от две десетилетия.
За активната му новаторска дейност и обществена активна позиция в духовния живот на Пловдив.

Стефан Шивачев за научни изследвания и публикации в научни издания, книги и медии за историята на Пловдив.
Журналистическа, публицистична и популяризаторска дейност в тази област. Дългогодишно ръководство на научен, културен и образователен институт Регинален исторически музей – Пловдив.
За активна та му обществена дейност в гр. Пловдив.

 

Община Пловдив има удоволствието да покани всички на тържественото връчване на Награда „Пловдив“, което ще се състои на 21 май 2021 г., петък, от 18.00 часа в Дом на културата „Борис Христов“, Зрителна зала.
В Цар Симеоновата градина и пред Дом „Борис Христов“ ще бъдат разположени 2 видеоекрана, на които също може да се проследи церемонията. Преди началото на двете места пловдивчани ще чуят изпълненията на Биг бенд Пловдив и Духов оркестър – Пловдив.