Янко Ненов събира приказни сюжети в изложбата си “Dolce far niente или сладостта на безгрижието“

  • от Мария Луцова
  • 11:29, 23.11.2023
Известният художник Янко Ненов показва пред публиката изложба с новите си произведения събрани под мотото "Dolce far niente или сладостта на безгрижието" на 29 ноември от 18 часа  напървия етаж в Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия.

Със завладяващо майсторство и ювелирна техника художникът разказва приказни сюжети в своята изложба рисунки. Чрез сложни фигурални композиции, пъстри багри и контрасти картините пресъздават прекрасните дни от живота, безгрижието и лекотата в общуването на героите, музиката, играта и летенето в пространството. Тези истории ни пренасят в друг свят, в друго измерение, където радостта от живеенето е начин на съществуване и където често ни се иска да бъдем и самите ние. Работите представляват цветни рисунки, като авторът е използвал преге, японски акварелни бои и моливи. Картините са рисувани върху ръчна хартия Fabriano Artistico.

„Сладостта от безгрижието“ ще продължи до последния ден от 2023 година.
 
Янко Ненов завършва ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Графика" в класа на проф. Иван Маринов. Първата му самостоятелна изложба е открита през 1986 г. в София, на която представя миниатюри върху чемширово дърво. Автор е на десетки самостоятелни изложби в България и чужбина в областта на скулптурата, живописта, графиката, рисунката, колажа, миниатюрата. Материалите, които използва, са разнообразни – дърво, метал, камък, стъкло, керамика, бои, хартия. Художникът участва и в множество изложби, пленери и симпозиуми в България, Европа, Азия и Америка.

През 2001 и 2007 г. посещава Япония и рисува стенописи в хотел в град Хамамацу. При второто си посещение изработва и скулптури. В Културния център на Хамамацу представя изложба живопис върху коприна.

Носител е на редица престижни награди, като още в началото на своята творческа кариера през 1987 и 1989 г. получава Почетния диплом за миниатюра на галерия "Дел Белло" в  канадския град Торонто. През 1991 и 2010 г. е отличен с Награда "Пловдив" за принос в изобразителното изкуство. През 2019 г. Дружеството на пловдивските художници му връчва награда за графика. През 2020 г. получава наградата за графика от национална изложба "Графика" в Стара Загора.

Янко Ненов е единственият български творец, участвал в световния проект "Портрет на света", в който взимат участие 128 личности на нашето съвремие, допринесли с творбите си за развитието на изобразителното изкуство, литературата, музиката, философията, политиката. Сред великите имена са Сезар, Умберто Еко, Габриел Гарсиа Маркес, Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Дарио Фо, Харолд Пинтър, Евгений Евтушенко, Изабел Алиенде и други.

Живее и работи в Пловдив.