Магическа изложба показва победителите на VII Международен фото салон Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:39, 23.08.2020

В града под седемте тепета вече за седма поредна година се провежда Международен фото салон Пловдив. И това се оказа напълно щастливо нумерологично съвпадение, имайки предвид трудната 2020 година, белязана със знака на един миниатюрен, но лош вирус. И въпреки всички трудности и изпитания, на които организаторите бяха подложени от рестриктивните обстоятелства, те успяха да привлекат вниманието на общо 369 автора от 54 държави, с 4441 фотографии във всички 6 раздела.

Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в рамките на 3 дни - от 10 до 12 юли. И това се случи физически, на живо, въпреки транспортните и логистични проблеми създадени от Covid-19 - срещи които сега се случват много рядко в подобни текущи културни събития по света – просто животът сериозно се трансформира във все повече онлайн и дигитална форма.

Председател на журито бе Борислав Милованович, EFIAP/p, ESFIAP, EPSA, GPU CR 3 HonPESGSPC, HON.FICS от Сърбия, а втория чужденец бе г-жа Клаудия Диетл, EFIAP/b от Германия. Българските жури членове бяха - Цончо Балканджиев, EFIAP; Ивайло Сакелариев, AFIAP и Димитрина Андреева, EFIAP. В последния ден на тяхното гостуване в Пловдив на база на високия си професионализъм и опит те избраха за финалната селекция 1085 фотографии на 323 участника от 51 страни от 4 континента, както и определиха всички награди.

В момента организаторите подреждат голямото книжно тяло, в което отпечатват голяма част от тези финалисти, но то ще бъде готово малко по-нататък във времето. И така поради многократните отлагания заради вируса, тази година за откриването на изложбата каталогът няма да е готов. Организаторите не са щастливи от този факт, но макар и по-късно албума ще стигне по пощата до всеки 1 участник –  т.е. в 51 страни по света, късче от Пловдив ще радва очите и душите на многобройни фенове на изкуството на светлината. В последствие пък екземпляри от каталога ще бъдат раздавани на някое от откриванията на пътуващата им изложба „Избрано 2020“.

И макар че един от важните акценти в откриванията на МФС Пловдив през годините е именно каталога, има достатъчно други причини, заради които можете да посетите Пловдив от 29 август до 14 септември, периодът, в който е изложбата. На 29 август в 17.30 ч. на Античен театър, северен вход, орагнизаторите ще ви очакват с многобройните си награди, част от които оцениха високо творбите на редица пловдивски и български автори.