Връчват наградата за поезия “Добромир Тонев“ в събота

  • от PlovdivTime
  • 11:00, 10.10.2023

Организаторите на ежегодния Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев“-  Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив канят пловдивчани и гости на града на Церемонията по награждаване на победителите в  ХIII  издание на конкурс за поезия на името на „Добромир Тонев“ за автори до 45-годишна възраст. Церемонията ще се състои на 14 октомври от 18.30 ч. в Mалката раннохристиянска базилика. Водещ ще е Владислав Севов. В ролята на музикален домакин тази година  ще е изтъкнатият български цигулар и музикален педагог маестро Мичо Димитров.

Обявяването на резултатите и награждаването на победителите в конкурса всяка година се случва в навечерието на рождения ден на големия български поет – 15 октомври. Добромир Тонев ни напусна само на 45-годишна възраст, но остави след себе си поезия, която съвсем заслужено можем да наредим сред най-великите образци на световната литература.

Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата – свободна. Всеки участник участва с едно до три свои стихотворения. Кандидатства се само с творби, които не са публикувани в печатни или интернет издания към момента на обявяването на конкурса, и с които кандидатът не е участвал в други подобни конкурси

Наградният фонд еосигурен от Община Пловдив и партньори. От Община Пловдив е осигурена първа награда – 800 лв. и грамота; втора награда –  600 лв.  и грамота; трета награда –  400 лв. и грамота. Специални награди от партньори са 200 лв. и грамота, осигурени от Филологически факултет на ПУ „П.  Хилендарски“; специална награда за млад поет на Радио Пловдив - 300 лв.; нощувка за двама в хотел „Одеон“ – Пловдив.