Виртуозни кларинетисти обучават таланти в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 27.01.2023

Пловдивски филхармоничен оркестър  анонсира началото на нов проект „Майсторски клас по кларинет с Андрю Маринър" от 5 до 8 април в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Поредицата от събития се финансират от програма „Творческо развитие“ 22 на Национален фонд „Култура“. Партньор на проекта е и Къща за музикални вълшебства Дивизи"  в Пловдив.

Водещ на майсторския клас ще бъде Андрю Маринър (Великобритания) – международно известен кларинетист, дългогодишен водач на кларинетите в Лондонския симфоничен оркестър от 1986 до 2019 г., преподавател в Гилдхол Скул и Кралската академия по музика в Лондон, провежда регулярно майсторски класове навсякъде по света. Майсторският клас ще се проведе от 5 до 8 април 2023 г. в базата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Асистенти на Андрю Маринър ще бъдат преподавателят по кларинет в АМТИИ 0гл. ас. д-р Едуард Сарафян, и Боян Иванов – български музикант кларинетист, с кариера в Лондон. Той също така е артистичен директор и мениджър на Пловдивски филхармоничен оркестър.

Курсът е предназначен за студенти от музикалните академии и ученици от музикалните училища в България, като ще бъде отворен за кандидатстване и за международни участници.

С предварителен онлайн подбор ще бъдат избрани до 12 активни участници, които ще  работят 3 дни с проф. Маринър и неговите асистенти в Пловдив. Всички желаещи да участват трябва да изпратят линк в YouTube на актуален видеоклип със свое изпълнение от последните 6 календарни месеца, както и кратко резюме биография до имейл адрес: [email protected]. Моля направете „Видимост“ на вашия видеоклип - „Скрит“ като изберете тази настройка, когато качвате видеото си в YouTube. Избраните активни участници ще бъдат обявени на 22 март 2023 г., две седмици преди започването на Майсторския Клас.

Във втория етап  присъствени уроци с Андрю Маринър ще се осъществят от 5 до 7 април 2023 г. в базата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Курсът ще се проведе на английски език, с превод на български  език от Боян Иванов, като неговата цел е младите кларинетисти да имат възможност да се докоснат до високо квалифициран международен специалист, музикант от световна класа, и да получат професионална помощ за своето творческо развитие.

В края на курса е предвидена среща на Андрю Маринър  със студенти, преподаватели, журналисти и почитатели на класическата музика, в която той ще може свободно да общува и да сподели впечатленията си с публиката, както и да обяви най-добре представителите се участници в Майсторския Клас, които ще участват в Заключителния Концерт на проекта.

Майсторският клас ще завърши на 8 април 2023 г., със заключителен концерт на Пловдивски филхармоничен оркестър, в който селектирани от Андрю Маринър най-добре представили се студенти в майсторския клас, ще имат възможността да участват в заключителния концерт като солисти на оркестъра. В концерта солисти ще бъдат също Андрю Маринър и  Боян Иванов, а публиката ще може да присъства при вход свободен. На концерта ще бъдат връчени дипломи за участие на всички активни участници.

Майсторският курс е безплатен за всички участници, за присъствените уроци е осигурен корепетитор.