Виртуозни артисти идват в Пловдив за фестивала “Дни на музиката в Балабановата къща“

  • от PlovdivTime
  • 15:34, 15.04.2021

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” се завръща с поредица от вълнуващи концерти. Първият е на 19 май от 18.30 часа в Балабановата къща – „Златни български гласове славят Борис Христов”. В него ще се насладим на вокалното майсторство на певците Божидар Божкилов, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов, Стефани Кръстева.

В пролетно-лятната програма са включени и изяви на цигуларя виртуоз Марио Хосен, пианиста Адриан Йотикер, на смесения хор „Гаудеамус”, клавирното дуо Василенко-Редкин, на Давид Валтер – обой, Елен Валтер – сопран, Марина Саики – пиано (Франция), Стоян Караиванов – бандонеон, и Доач Бездюз  – пиано (Турция), на ансамбъл „Ars Novalux”. По традиция ще има и концерт за деца на 1 юни, който ще въведе младата публика в магията на джаза.  

„През 2020-а „Дни на музиката в Балабановата къща” беше фестивалът, който пръв отвори врати в България в безпрецедентна ситуация на световна пандемия! През всичките години досега не си спомням да сме имали по-трудни и изстрадани издания като двете миналата година и в същото време да сме се радвали на такова удовлетворение от работата си. Някой път ще опиша онова, през което преминахме - случващото се около всеки концерт беше достойно за роман. Истинското щастие и сълзите от радост в очите на музикантите и публиката - ето защо си струва да се борим всички, които се намираме на това толкова трудно и в същото време толкова красиво поле – Изкуството”, сподели с последователите си организаторът Мила Павлова.

ПРОГРАМАТА:

19 май, 18.30 ч., Балабанова къща
„Златни български гласове славят Борис Христов” с участието на Божидар Божкилов – бас, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор, Стефани Кръстева – сопран, на рояла Боряна Ламбрева 

20 май, 18.30 ч., Малка базилика
„ Майсторството на майсторите” с участието на Марио Хосен – цигулка, и Адриан Йотикер (Швейцария) - пиано

21 май, 18.30 ч., Малка базилика
Концерт на академичен смесен хор „Гаудеамус”  с диригент Весела Гелева

1 юни, 18.30 ч.,  Римски стадион
Голям детски концерт – „Римският стадион посреща Алиса в Страната на джаза” 

2 юни, 18.30 ч.,  Малка базилика
Концерт на клавирно дуо Виктория Василенко-Сергей Редкин (Русия)

5 юни, 18.30 ч., Малка базилика         
Концерт „Парижки солисти” с участието на Давид Валтер – обой, Елен Валтер – сопран, Марина Саики – пиано (Франция)  

26 юни, 18.30 ч., Балабанова къща
Концерт „100 години Астор Пиацола” с участието на Стоян Караиванов – бандонеон, и Доач Бездюз  – пиано (Турция) 

25 юли, 18.30 ч.,  Балабанова къща
Концерт на ансамбъл „Ars Novalux” (Люксембург) - Мария Митева – флейта, Кае Шираки  - пиано, Люк Хемер – вибрафон, перкусии, Оливие Дартевел – кларинет, специален гост  е Мирослав Димов – перкусии