Виртуозите от “Филхармоника“ закриват фестивала “Дни на музиката в Балабановата къща

  • от PlovdivTime
  • 10:44, 26.11.2021

Заключителният концерт на есенното издание на XII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща” на 28 ноември в 18.30 часа ще представи струнен квартет "Филхармоника" - едни от най-изкусните майстори на камерното музициране в България. И четиримата участници в състава му заемат водещи позиции в Софийска  филхармония – Павел Златаров (цигулка) - концертмайстор, Ана Иванова (цигулка) - помощник-концертмайстор, Милена Златарова - водач на виолите и Иван Лалев - водач на виолончелите на именития оркестър.

Програмата е съставена от прочути опуси: Антонин Дворжак – Цикъл „Кипариси“ за струнен квартет по стиховете на Густав Пфлегер-Моравски и Морис Равел – струнен квартет във фа-мажор.

Четиримата музиканти имат богат опит в камерното музициране. Като член на Български струнен квартет Иван Лалев получава през 1999 г. първа награда на националния конкурс по камерна музика за учители в Лос Анжелис. След завръщането си в България участва активно като гостуващ челист в различни камерни формации. През 2017 и 2018г. гостува в Япония, където заедно с Павел Златаров, Милена Златарова и колеги от Софийска филхармония изнася камерни концерти с японски музиканти.

Ана Иванова се изявява в сферата на бароковата музика. От 2005 г. свири като първа цигулка в ансамбъл за старинна музика Saltarello, а от 2014 г. и в консорт за барокова музика "Concerto Antico", с които осъществява поредица концерти в камерна зала “България“.

За Павел и Милена Златарови това е вторият струнен квартет, който създават заедно. С първия им квартет „Хелиос“ записват за фирмата Гега Ню „Струнен квартет“ от Милчо Левиев, а впоследствие гостуват в Тунис и Париж. Като камерни изпълнители са партнирали на изтъкнати музиканти като Пламена Мангова, Жан-Бернар Помие, Борис Бровцин, Александър Бузлов.

След големия успех на концерта, събрал повече от 600 почитатели в парка на двореца „Врана“ през юли 2019г., квартет „Филхармоника“ се утвърждава като ярко разпознаваем камерен състав, който представя високото ниво на музициране в Софийска филхармония. През ноември 2019г. по покана на Българския културен институт в Москва музикантите изнасят концерт в престижната зала на музея „Чайковски и Москва“ по случай Деня на народните будители с произведения от Марин Големинов, Милчо Левиев и Дмитрий Шостакович. 

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” - част от Културния календар на Община Пловдив, се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата.