Виртуозът Влатко Стефановски свири на PlovdivGuitArtfestival

  • от PlovdivTime
  • 14:53, 27.10.2021

 

Виртуозният китарист композитор и фюжън музикант Влатко Стефановски продължава да изненадва феновете си. Този път, специално за PlovdivGuitArtfestival, той ще се качи на една сцена с Ян Стефановски и Иван Кукич. Ян, който свири на барабани, е негов син.  Към неформалното музикално образование, което  придобива в дома си през целия си живот, той учи в Музикалната академия в Щип, в областта на джаз барабаните.

Иван Кукич, който също произхожда от известна музикална фамилия, свири на бас китара в триото. Кукич учи Музикална продукция и звуков дизайн в Белград.

От началото на 2019 г. двамата млади музиканти заедно с Влатко Стефановски са свирили на повече от 50 концерта в Европа.

На 7 ноември от 19 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ и българската публика ще има възможността да се докосне до музиката на македонското трио.

Влатко Стефановски  има  свой собствен стил. Това, което го отличава, е неподражаемото съчетание на балкански фолклор, с блус и рок музика. Композира музика за филми и театрални спектакли,  а сред безспорните му шедьоври е саундтракът към “Циганска магия”.

Виртуозността на Стефановски е не само в безупречната му техника, а и в усета му да събира светове – изток и запад, рок и фолклор, така сякаш не са чужди едни на други, а елегантно докосващи се полюси, напук на уж далечното разстояние помежду им.

Влатко Стефановски е роден през 1957 г. в Прилеп, Македония, в театрално семейство. Започва да свири на китара на 13, а в края на тийнейджърските си години вече е сред основателите на „Леб и сол“ – една от най-интересните групи в богата и качествена роксцена на бивша Югославия.

Досега има издадени 13 солови албума и още 12 с музика за филми. От 1998 г. се завръща към балканския фолклор, но вече през призмата на акустичното звучене, много често в тандем с китариста Мирослав Тадич. Влатко Стефановски използва новооткритата си свобода, за да преследва безброй други музикални проекти с неистова жажда за откриване на пълните възможности на китарата.

Билети в мрежата на Евентим и Билет.бг. Достъпът до концертите на GuitArtFestival 2021 ще става с валиден цифров ковид сертификат на ЕС. Фестивалът е част от Европейска платформа, съфинансирана от програма „Творческа Европа"на Европейския съюз за периода 2017-2021 г. Организира се с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 г.