Виолета Радкова споделя “Копнежи и съновидения” в изложба Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:57, 29.05.2023

 

Галерия „Възраждане” кани посетителите си на откриването на изложбата „Копнежи и съновидения“ една от гранд дамите на съвременната българска живопис Виолета Радкова. Откриването е на 30 май от 18 ч.Творбите ще можете да разгледате наживо в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 20 юни.

 „Виолета Радкова е отдавна запазена марка. Виждаш картините ѝ и я запомняш завинаги. Нейните златни и сребърни актове, натюрморти, пейзажи и интимни пространства създават идеалистична представа за красота, която вече трудно си намира мястото и пространството в нашия свят на жестоко рекламиран кич и убогост.  Картините са като миражи, илюзорни съновидения и скрит копнеж”, казва галеристката Краси Алексиева.

Виолета Радкова е родена през 1948 г. През 1973 г. завършва Национална Художествена Академия, София. Член на СБХ и на САБ. Има осъществени над 40 самостоятелни изложби в България, Германия, Австрия, Турция, Франция, Русия, Холандия. Участвала е в множество пленери и общи изложби по целия свят. Работи и като художник - сценограф в държавните театри в гр. Русе и гр. Силистра. Реализирала е над 150 сценогрофски проекти в театрите в Русе, София, Сливен, Силистра, Добрич и др.

Има многобройни участия в Пражкото квадриенале на сценографията:

 - През 1989 г. – първа награда за сценография за постановката „ Музика от Шатровец ” от К. Илиев, режисьор Ст. Камбарев;

 - През 2001 г. – награда на САБ Икар 2001 за постановките „ Елате ни вижте ” от К. Топалов, режисьор Ст. Стайчев и  „ Направи нещо Мет ” от Азис Несин, режисьор Ст. Стайчев. Има многобройни участия в Пражкото квадриенале на сценографията;

 - През 2014 г. - наградата за сценография на Международен фестивал „ Нова българска драма”, Шумен.

 Носител на награда „Русе” за принос в културния живот на града, както и златна значка „Русе” за високи постижения в областта на изобразителното изкуство. Награда на РХГ в живописен конкурс Мартенски музикални дни 2016 г.