Виолата на принца ще свири на български

  • от PlovdivTime
  • 12:40, 04.10.2016

Световноизвестният виолист и диригент Максим Рисанов ще отдаде почит на българската музика с бляскав концерт в Пловдив. 38-годишният украински музикант, който сочен от всепризнатия крал на виолата Юри Башмет за негов наследник, ще изнесе концерт на 8 октомври, събота, от 11,30 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

Дирижираният от Рисанов спектакъл е наречен "Бестселърите на Добринка Табакова". Посветен е на музиката на спечелилата си известност в цял свят пловдивска композиторка, номинирана за наградата „Грами” и избрана за написването на Кантата, с която сънародниците на Уилям Шекспир отбелязаха 400-ия юбилей от неговата смърт.

Премиерата на творбата, озаглавена ‘Безсмъртния Шекспир’,  се състоя на 21 април на тържествен концерт в катедралата „Света Троица” в Стратфорд-он-Ейвън, където е погребан великият бард.

 Максим Рисанов ще застане на диригентския пулт на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив, но ще се изяви също и като инструменталист със своята ангелогласна виола, партнирайки си с останалите солисти– Кристина Блаумане (соло-виолончелист в Лондонската филхармония) и проф. Атанас Атанасов - чембало.

 На следващия ден – 9  октомври, на матине от 11.30 ч., в Балабановата къща ще звучи незабравимата музика на един от най-видните и обичани български композитори Панчо Владигеров. Ще свирят неговите внуци – Александър и Константин Владигерови (активни музиканти към „Burgtheater“ – Виена, live изпълнители и композитори)  и изтъкнатите инструменталисти Теодора Късметска-Сороков – цигулка и Ружа Семова – пиано (Австрия).

Проектът е осъществен за първи път в „Музикферайн” - Виена с огромен успех. С концертите на Максим Рисанов и братя Владигерови в Пловдив продължава Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

 

 

 

Добринка Табакова бе номинирана за "Грами"

  Братя Владигерови радват публиката на „Burgtheater“ – Виена