Виктор Самуилов се окичи с “Орфеев венец“ на “Пловдив чете“

  • от PlovdivTime
  • 20:52, 29.09.2020

Детският писател и поет Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата "Орфеев венец" за високи постижения в съвременната поезия от фестивала "Пловдив чете". Големият творец получи златен венец изработен от Жорж Трак, грамота и премия от 5000 лева и с присъщото си чувство за хумор благодари за признанието с детско стихче за писател, който знае само десет букви от азбуката и пише много, но едва когато я научи цялата ще разбере какво е написал.

"Благодаря на любимия ми Пловдив, който ми подари тази хубава вечер. Признавам си, че съм благодарен, но и смутен. Отговорност е да стоиш до такива носители на "Орфеев венец" като - Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев. Благодарен съм, че тези поети ги има. И това се случва с годините усърдие и упоритост в едно тайно място наречено, издателство "Жанет 45". Що за шантава птица трябва да си, за да се посветиш на делото да издаваш българска литература и така да пишеш българската литературна история. Благодаря на днешните малчугани, които потропват с юмручета по клавиатурата с мечтата да разкажат своите истории. Нека са спокойни издателство "Жанет 45" няма почивен ден", каза Самуилов, след като бизнесменът Димитър Георгиев го окичи с орфеевия венец.

Призът за най-добро художествено оформление на книга "Златна четка" бе връчен на Люба Халева. Тя също отправи благодарности за признанието и подчерта, че е поласкана да бъде в компанията на сериозни творци като предходните носители на приза.

Наградата си Халева получи от кмета Здравко Димитров. Още в началото на церемонията градоначалникът изрази своето възхищение от упоритостта на организатора на "Пловдив чете" Божана Апостолова и пожела фестивалът да продължи да радва пловдивчани.

Божана пък се обърна към публиката с поклон и думи на признателност, че както винаги е на Античния театър и подкрепя фестивала с присъствието. Публиката аплодира бързо, както наградените, така и талантите от фолклорен ансамбъл "Дилянка" и хор "Детска китка".

Децата пяха и танцуваха с цялата си душа, за да предадат щафетата на Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, с чийто концерт завършва церемонията.

Фестивалът "Пловдив чете" продължава до 4 октомври с множество любопитни срещи с български поети и писатели, концерти и представяния на различни литературни издания. До Пощата е разпънала щатрите си "Алеята на книгата", която предлага най-актуалните заглавия на книжния пазар.