Вихра Григорова открива изложба с библейски сюжети „Хляб наш насъщен“

  • от PlovdivTime
  • 13:50, 15.04.2024

Дружество на пловдивските художници кани пловдивчани и любители на изкуството на откриването на самостоятелната изложба на Вихра Григорова „Хляб наш насъщен“ на 16 април от 18 ч., в Галерия "ДПХ" на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153!

Изложбата „Хляб наш насъщен“ съдържа около 30 творби с предимно библейски и евангелски сюжети и персонажи, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви за замесване, оформяне и втасване на тестото, малки копанки за индивидуално втасване, големи почти плоски нощви, в които се разделя и оформя тестото, паралия, различни стари фурнаджийски лопати.

Сам по себе си хлябът е свързан както с религиозната, така и традиционната празнична обредност и това привлича художничката Вихра Григорова да вдъхне нов живот на тези ръчно изработени, вече отдавна антикварни предмети, свързани с насъщния хляб.

Вихра Григорова е завършила Националната художествена академия в София, специалност „Стенопис“ в класа на проф. Мито Гановски през 1976 година. Дълги години работи като уредник в Градска художествена галерия – Пловдив. Национален експерт е по „Българско изобразително изкуство“ на Министерството на културата.

През 2014 година е удостоена с Награда „Пловдив“ за изобразително изкуство за юбилейната си изложба „Пейзажът е жив“ в галерия Възраждане през 2013 година.

Има реализирани над 40 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Бургас и др. и е редовен участник в изложбите на Дружеството на пловдивските художници.

Нейни творби са притежание на много галерии и частни колекции в България, в редица европейски страни, САЩ, Япония, Русия и др. Участва в редица национални и международни пленери в страната и в чужбина. Живее и работи в Пловдив.