Знаковият спектакъл “Вграждане“ се завръща на сцената на Пловдивския куклен театър

  • от PlovdivTime
  • 09:40, 12.10.2021

Дългоочакваното завръщане на "Вграждане" на сцената на Държавен куклен театър - Пловдив вече е факт! Не пропускайте да гледате спектакъла, който със сигурност ще ви остави без дъх  на 14 октомври от 19 ч.

Неслучайно "Вграждане" се играе вече девета поредна година, като за това време успя да донесе на Държавен куклен театър Пловдив няколко награди, сред които две "Икар", за най-добро куклено представление и за музика, както и голямата награда на международния куклено-театрален фестивал "ПИЕРО".

Спектакълът на режисьорката Весела Кунчева е една модерна интерпретация на легендата за вграждането. Майстор Манол жертва своята любима Неда, за да вгради душата й в моста, който строи. Постановката е колкото съвременна, толкова и автентична, a това е едно от най-големите й достойнства. Тя успява да заинтригува младежката аудитория, като в същото време остава вярна на фолклора. Неслучайно за разработването й екипът се е консултирал с етнолог - доц. д-р Веселка Тончева.

Режисура и драматургия - Веселка Кунчева, сценография, костюми и кукли - Мариета Голомехова, музика - Христо Намлиев, хореография - Стефан Витанов, драматургична основа - Мария Станкова, консултант-етнолог - доц. д-р Веселка Тончева.

Участват Стоян Дойчев, Татяна Етимова / Поли Христова, Наталия Василева, Михаела Андонова, Живко Джуранов, Росен Русев, Александър Караманов.

"На всяка вода мост трябва, за да го тъпчат краката, да идват и да си отиват по техни си работи". За да остане мостът нерушим и всевечен трябва в основите му да се положи жертва. Майстор Манол вгражда любовта на живота си – Неда. Докъде може да стигне егоизмът на твореца? Докъде може да стигне, за да увековечи творението си? Къде е границата, която не бива да се прекрачва? Има ли такава граница? Човешкият живот е тленен, а произведението – безсмъртно. Грях ли е да отнемеш едното, заради другото? Бог направил човека и му вдъхнал душа. Манол създал мост и вградил в него душа. Душата на любимата си. За да остане мостът. Завинаги!

Продължителност на представлението  - 60 мин. Билети в мрежата на Ивентим.