Вежди Рашидов изненада с подарък две картини писателя и колекционер Христо Стоянов

  • от Мария Луцова
  • 20:15, 19.10.2020

Две картини, дар за колекцията му, донесе в Пловдив скулпторът Вежди Рашидов преди откриването на изложбата с творби, притежание на писателя Христо Стоянов.

Тя е подредена на втори етаж в Дома на културата и може да бъде видяна до края на месеца.

„Не бях виждал колекцията му в такъв мащаб. Дано съпругата му го издържи, защото той вече е болен от една болест, която обаче е приятна и води човек в един трети свят. Познавам Христо отдавна, от старите бохеми сме. Помня събиранията ни при Начо Културата, тогава спорехме за изкуство, говорехме за живота. Сега остаряхме – той по-малко, аз повече. Живяхме в една среда на много талантливи хора. Днес споделяме една много леплива болест – колекционерството, макар да не ставаме за нищо. Той не пие въобще, а аз почти не пия и не пуша пури. И какво стана, рейтингът на предаването на Слави Трифонов падна. Споделяме си само колекционерството. Хубаво, че жена му е прокурор, та да има някакви пари за домакинството”, каза Вежди Рашидов, който също притежава огромна колекция, в която има над 500 западноевропейски творци. Част от картините си той дари на Градската галерия в Пловдив преди време.

Скулпторът се обърна към Христо Стоянов и му пожела ”по-често да поглежда в краката си – скритите кътчета, защото много често там са скрити диамантите в изкуството”. Христо Стоянов се обърна към присъстващите и сподели, че е радостен да се завърне под тепетата, макар това да е станало случайно.

„Завръщам се като победител. Преди 40 години идвах в този Дом на културата, бягах от казармата, за да посещавам литературен клуб. Тогава един писател, Васил Урумов се казваше, ме гонеше и ми казваше, че съм графоман. Един ден успях да изрицитирам  стихотворение пред него и той хукна из града да разказва, че се е родил голям български поет”, сподели Христо Стоянов.

Той разказа, че е решил да дари картините си на родния си град Габрово, защото децата му нямат отношение и са възпитани в един друг свят.

„Част от тези картини са ми подарявани, други съм събирал от битаци. Тази колекция е един организъм, творбите общуват помежду си и не искам да бъдат разпродавани на парче. Разгледайте изложбата и няма да си отидете с празни очи”, покани присъстващите писателят Христо Стоянов и шеговито завърши обръщението си, че обича хората на Пловдив, независимо, че се е женил в миналото в този град.

Откриването на изложбата уважиха множество художници, музиканти и политици. Десетки пловдивчани също се възползваха от възможността да видят стоте избрани от колекцията на Стоянов произведения.

Пловдив е едва вторият град след Габрово, който е домакин на „Завещание”, обяви заместник-кметът по култура Пламен Панов, който също отправи свое послание в началото на откриването.