Великден в Пловдив продължава с концерти на ансамбъл “Тракия“, трио “Сопрано“ и “Докторите“

  • от PlovdivTime
  • 07:53, 03.05.2021

Продължава празничната програма, която Община Пловдив организира по повод Великденските празници. По традиция на сцената на пл. „Ст. Самболов“1 се изявяват едни от най-обичаните пловдивски изпълнители. Днес е ред на ансамбъл "Тракия", трио "Сопрано" и група "Докторите".

Вижте програмата по часове: 

12.00 ч. Празничен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“   

Фолклорен Ансамбъл “Тракия” е създаден през 1974 година. Той съхранява и развива народното песенно и музикално-танцово богатство от всички фолклорни области на страната. Представя и разкрива в почти автентичен вид или в съвременни музикални и танцови интерпретации истински бисери на народното творчество. Ансамбълът се отличава със своя неповторим стил на авторство и оригиналност.

Творческият облик на “Тракия” е създаден и се развива от най-големите автори в областта на фолклора като проф. Кирил Дженев, доц. Стефан Мутафчиев, проф. Николай Кауфман, проф. Николай Стойков, К. Колев и много други.  Директор и главен художествен ръководител на ФА “Тракия” е проф. д-р Даниела Дженева.

За 47 години Ансамбълът е изнесъл хиляди концерти във всички краища на България, подпомагайки държавните институции в множество значими форуми. Участвали са в международни прояви в 48 страни.  Носители са на всички възможни награди в сферата на културата.

 17.00 ч. Концерт на Трио „Сопрано“

 Трио СОПРАНО се създава в началото на 2009 година. Изпълненията им се основават на класическата музика, но с модерно и иновативно звучене. В репертоара им присъстват най-известните оперни арии, евъргрийни, руски песни и мюзикъли. Трио СОПРАНО имат участия на едни от най-големите сцени в България - зала 1 на НДК, Античен театър Пловдив, Арена Армеец София и още много други. От май 2015г. триото е част от музикална компания Пайнер. Трио „Сопрано“ - това са:

Петя Вардева - лиричен сопран с колоратурни височини.

Габриела Пеева – лиричен сопран

Биляна Андрончева - спинтов сопран.

18.00 ч. Концерт на Рок група „Докторите“

Петима пловдивски лекари вече повече от 6 години свирят рок парчета, като повечето им изяви са с благотворителна цел. „Докторите“ се състои от зъболекаря Емилиян Станков (вокал), медицинския физик Иван Русев (бас, вокали), доктора по лазерна техника Стоян Русев (соло китара), доктора на първа линия Иван Султанов (ритъм китара вокал) и съдовия хирург Иван Бъчваров (ударни).

Най-голямата благотворителна кауза на „Докторите“ е бил „бял концерт“, с който са събрали средства за детски кувьоз, който по-късно дарили на пловдивска болница. От понеделник до петък д-р Иван Русев бил на първа линия в борбата с COVID-19. Той се занимавал с това да обучава медиците в най-тежките неща, пред които може да ги изправи битката с вируса, включително интубирането на пациенти с респиратори.

Докторите заявяват, че първо ги е събрала музиката, когато Султанов и Станков били заедно в групата „Детелини“ на Медицинския университет. Това, което ги е превърнало след това в самостоятелна група била каузата „да запазим чистотата на нашите души“.

Хардрок групата „Докторите” създаде химн на Пловдив 2019 г. „Този вечен град” прозвуча на сцена Ядрото в Капана на 14.01.2019, където Откриващият уикенд на Пловдив 2019 бе закрит с емоционален концерт на бандата. Още с първите акорди парчето бе харесано от публиката, която запя заедно с рокаджиите.