Цигулката на Васко Василев потапя Пловдив в страстта на фламенкото

  • от PlovdivTime
  • 12:59, 08.03.2020

Най-известният ни цигулар на световната сцена Васко Василев ще потопи българските си почитатели в страстта на фламенкото. Концертът в Пловдив „Passion Flamenca 2020“ е на 16 юни от 20 ч. на Античен Театър Пловдив. След 15 изключително успешни концерта през есента на миналата година, нови 6 града се добавят към турнето на Васко Василев през втората половина на месец юни. Освен в Пловдив, Васко ще изнесе концерти и в Плевен, Варна, Разград, Силистра и Севлиево.

"Единствено тази музика в момента, в който започнеш да слушаш, да я свириш, ти се засмиваш, ти се усмихваш. Тя ти носи нещо топло. Работил съм с много фламенко музиканти, отдавна имам тази страст. Бях на 15 години, когато гледах за първи път филма "Кармен" и ми направи страхотно впечатление", споделя цигуларят.

Билети се продават в цялата мрежа на Ивентим.бг.

Васко Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в София. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия.

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист. Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства. Свирил е на концерти в 40 страни . Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.

През 2011 година става съдия в журито на българския X Factor. През октомври 2016 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен от президента Росен Плевнелиев. При удостояването си Василев заявява: „Аз имам и други награди, но за мене наградата „Кирил и Методий“ – все пак това е българска награда, е най-хубавата.“