Васил Стоев отвори „Коридорите на съдбата“ с биографичен филм

  • от PlovdivTime
  • 15:31, 07.08.2020

„Коридори на съдбата“ ще представи по случай 70-годишнината си големият пловдивски художник Васил Стоев в изложбена зала „2019“ на 7 август 2020 г. от 18 ч.

Един от най-разпознаваемите автори в българската живопис ще зарадва публиката с голяма ретроспективна изложба, дългоочаквана от неговите почитатели, приятели и всички, които са изкушени от стойностното изобразително изкуство в града под тепетата. С експозицията „Коридори на съдбата“, включваща картини от различни периоди в изграждането му като творец, той ще отбележи своята 70-а годишнина.

По-рано днес се състоя предпремиерното излъчване на откъс от филма за живота и творчеството на големия български художник Васил Стоев „Коридори на съдбата“.

Историята започва от самото раждане на твореца. Преминава през цветните детски спомени от село Градина, съприкосновението с красотата на природата, очарованието на селския бит и преминаващите  трупи от пътуващи артисти, които със своята пъстрота, жизнерадост и веселие подхранват детското въображение. Там Васил Стоев открива свят, в който цветовете говорят. Тази пъстра палитра от краски и емоции подхранва детското въображение и малкият Васил използва проснатите от майка му чаршафи за платно, върху което започва да рисува… Щастливите дни продължават до момента, в който Васко губи родната си майка. Тогава той е в първи клас и изживява две трудни години в дома за сираци „Роза Димитрова“.

Но всички тези обрати на съдбата ще го доведат не до отчаяние, а до изграждане на твърд характер и амбиция да постигне целта да стане художник.

Следват години на обучение и израстване в творческа посока, които изграждат един от най-харесваните и уважаване художници не само в България, но и по света. Васил Стоев е един от малкото български художници, реализирал картини чрез търгове на аукционна къща „Сотбис“.

Целта на създателите на филма е да запазят спомена за интересни факти и събития от живота, които са оставили трайна следа и са повлияли за  израстването и развитието на художника Васил Стоев. Както и да мотивира и насърчи потенциала и творческото въображение на бъдещите художници, да изгради мостове чрез споделяне на идеи между поколенията.

Официалната премиера на филма „Коридори на съдбата“ ще се състои в края на месец август.