Върховният съд решава за изгорелите тютюневи складове

  • от PlovdivTime
  • 15:56, 04.04.2017

Делото за съдбата на изгорелите тютюневи складове, което трябваше да тръгне днес в Административен съд – Пловдив, бе отложено. След като четири от емблематичните здания в Тютюневия град пламнаха през миналото лято, кметът на града Иван Тотев издаде заповед за аварийно укрепване и възстановяване на постройките.

Собственикът на три от складовете - „Р.И.П.А.“ ООД, компания с италиански собственици, обжалва заповедта пред Административен съд-Пловдив. Съгласно Закона за културното наследство обжалването обаче не спира предварителното изпълнение на заповедта.

След като пловдивският съд отказа да спре предварителното изпълнение на заповедта, компанията е завела частна жалба до Върховния административен съд (ВАС) със същото искане. След като върховните съдии се произнесат, делото ще бъде върнато за разглеждане в Административния съд под тепетата.

Вчера кметът Тотев съобщи, че е постигнато разбирателство със собствениците на четирите изгорели тютюневи складове, а също с тези на полуразрушения склад на ул. „Одрин“ 8 за тяхното възстановяване. По думите укрепителните действия ще започнат до две седмици.

Проектът за аварийното укрепване на постройките вече е преминал процедурата по съгласуване между различните институции. Тотев посочи също, че се обсъжда идеята улица „Иван Вазов“ да се превърне в пешеходна зона от колелото при Пловдивската гара до Централния площад.