Ваня Итинова открива изложба „Гнездо” в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:05, 08.10.2022

Младата художничка Ваня Итинова ще открие самостоятелна изложба „Гнездо“ на 11 октомври в галерия „Аспект”. Тя за втори път представя своите картини, а миналата година изявата ѝ беше съвместно с Натали Итинов в памет на незабравимия Недко Итинов.

Експозицията съдържа 21 платна, специално създадени за пространството на галерията, с които Ваня Ви кани да съпреживеете нейния свят, да се потопите в едно различно, цветно пространство, в убежище на пресечни реалности. Нейното гнездо е топло, шумно, пъстро, изпълнено с живот…Сърцевина и притегателен център.Оригиналните композиции асоциират както с гнезда на птици, така и с една завършеност, с една цялост и защита, носещи усещане за спокойна ведрина – нещо, от което вопиющо се нуждаем в тежкото и объркано наше съвремие. Картините са изработени в характерния за художничката декоративен маниер, с изведен до крайност колорит и сложни колажни  техники. Ярката и богата цветова гама, сложните като изработка релефни фигури, вмъкнатите  на места графични похвати говорят за отлично владеене на занаята и представят Ваня, макар и млада на възраст, като завършен творец. 

Официалното откриване на изложбата ще бъде между 17.30 и 19.30 часа. Творбите ще останат в галерията до 1 ноември.

Ваня Итинова е родена в Бургас ,но живее и работи в Пловдив. Работи в областта на изящните и приложни изкуства. Възпитаник е на “Национална гимназия за сценични и екранни изкуства“- Пловдив, със специалност Театрален, кино и телевизионен декор. След това завършва “Академията за музикално,танцово и изобразително изкуство“- Пловдив, със специалност Сценография и костюмография.

Има участие в различни съвместни изложби и пърформанси.