Вълнуващото завръщане на “Закуска в Тифани“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:00, 17.01.2021

Вълнуващият спектакъл „Закуска в „Тифани“ на Драматичния театър се завръща на сцена на 25 и 26 януари от 19 ч. След премиерата на 19 октомври представлението по едноименната творба на Труман Капоти попадна в плен на Ковид кризата, въпреки огромните очаквания на публиката да преживее красивото представление на пловдивската трупа. Сега всички почитатели на театралното изкуство имат сериозна причина да се завърнат в храма.

„Закуска в Тифани” е театрален проект на режисьора Диана Добрева, която заедно с Александър Секулов е драматизирала текста. Сценографията е на Мира Каланова, костюмите – на Марина Райчинова, а музиката – на Петя Диманова. Хореографията е на Диана Добрева. Ролите изпълняват Климентина Фърцова, Константин Еленков, Симеон Алексиев, Кръстю Кръстев, Алексей Кожухаров, Добрин Досев, Тодор Дърлянов, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова. 

„Закуска в Тифани” е разказ за прелъстителната сила на свободата и за нестихващия копнеж по нея. Главната героиня Холи Голайтли, нарекла себе си „пътничка“, е сред най-сияйните литературни образи на ХХ век. Мъжете, които са я срещнали, с години продължават да виждат силуета й, да чуват светлия й смях, да чакат завръщането й… Онова завръщане, което лекува ранената от красотата мъжка душа”, анонсират от театъра. 

Това е най-трудното представление, което сме правили. Смятахме, че чисто технически няма да е толкова тежко като „Одисей“, но се оказа и по-сложно. Декорът, цялото сценично пространство е най-динамичното, което сме създавали досега. Точно, за да пресъздадем Холи като пътничка, както се определя самата тя“, разказа режисьорът Диана Добрева. 

Спектакълът е премиера за България на едноименния шедьовър на Труман Капоти и е дело на екипа, създал на пловдивска сцена представленията „Дебелянов и ангелите“, „Вълци“ и „Одисей“. В главната роля на Холи Голайтли е Климентина Фърцова, студентка в IV курс НАТФИЗ, клас проф. Пламен Марков.

Фотография: Георги Вачев