Вълнуващи спектакли и международни проекти в програмите на пловдивските театри и опера

  • от Мария Луцова
  • 15:35, 10.01.2023

Интересна година с много любопитни проекти ще предложат на публиката си Драматичният и Кукленият театри и Държавна опера-Пловдив през 2023-а. Куклениците започват репетиции през тази седмица на "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" от Георги Господинов. Режисьор е Леонард Капон, сценограф - Христина Недева, композитор - Пламен Петков. Това представление ще бъде насочено към порасналите любители на кукленото изкуство.

"Ще продължим и традицията да правим спектакли за бебета. Новото заглавие е "Полет" с режисьор и сценограф Мария Банова. В спектакъла ще участват два състава артисти - Наталия Василева, Даниела Русева и Соня Ботева. Иска ни се да влезе и един мъж актьор и вероятно това ще е Димитър Николов-Шаблата", разказа директорът Петър Влайков.

Следващият проект в програмата е "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен. Режисьор е Христина Арсенова, а сценографията е на Емелияна Тотева. По график този спектакъл ще се репетира в периода април-май.

Куклениците ще реализират и поредната си интересна лаборатория - "Сензори и роботика", в която отново както и миналата година ще обменят опит и ще анализират присъствието на съвременните технологии в театъра. Финалът е представлението "Ключът". Проектът е съвместен на театъра и сдружение "Двама са малко - трима са много".

След това предстоят репетиции на спектакъла "Мечо Пух" с режисьор Анна-Валерия Гостанян, сценограф Наталия Гочева и композитор Пламен Петков.

"Надяваме се да успеем и с още едно представление - "Цоп и Цап" от автора на "Макс и Мориц" Вилхелм Буш с режисьор Веселин Бойдев. Имаме разговор с Веселка Кунчева да възстановим спектакъла "По ръба на небето". Това трябва да се случи в края на 2023 или началото на 2024 г. То ще си е ново представление, защото актьорският състав ще е почти нов", каза още Влайков.

През тази година предстои и организацията на 25-ото издание на фестивала "2 са малко - трима са много" и 10-ото издание на уличния форум "TheahAir".

Драматичният театър също залага сериозна програма, по която ще работи през годината.

"Много фактори ще окажат влияние на репертоарната ни политика. Основното е, че афишът театъра е много богат и представленията ни се радват на сериозен зрителски интерес. Играят се пред пълни салони", каза директорът Кръстю Кръстев.

Основен акцент ще бъде работата по поредния мащабен спектакъл - "Едип. В очакване на варварите". Това е третата част от проекта "Пътуващият човек" след "Одисей" и "Коприна", който се реализира в партньорство с фондация "Пловдив 2019" и е част от Европейска столица на културата-Пловдив 2019. Финалният спектакъл от трилогията отново ще е по текст на Александър Секулов, който използва части от пиесата на Софокъл, както и текстове на Кавафис и свои творби.

Спектакълът „Едип. В очакване на варварите“ ще завърши трилогията на Драматичен театър – Пловдив „Пътуващият човек“ е за героя загубил и родината, и сърцето си. Герой, който преминава чрез мъдростта и страданието си през трудното изпитание да живееш спрямо разбиранията за дълг и вина.

"Този спектакъл поставя въпроси, които са особено актуални за нашия цивилизован свят - какво става с хората, кои са варварите - ние ли, те ли", казва Кръстю Кръстев.

Екипът е познат от предните две представление - драматургът Александър Секулов, режисьорът Диана Добрева, сценографът Мира Каланова, костюмографът Марина Райчинова и композиторът Петя Диманова. Както и при "Одисей" и "Коприна" процесът на създаване на спектакъла ще премине през кастинги и уъркшоп.

В театъра през февруари ще започнат репетиции на пиесата "Отблизо" с режисьор Елица Йовчева. Представлението ще бъде любопитно за младите хора, смятат от екипа на театъра.

За трупата предстоят и много турнета у нас и в чужбина със спектаклите "Вампир", "Старецът и морето", "Солунските съзаклятници", "Укротяване на опърничавата", "Одисей", както и участия на авторитетни фестивали, сред които е и Световната олимпиада. Пловдивският театър ще участва с "Коприна".

"В програмата ни има заложени и два международни проекта с колегите от театъра във Велес и с една полска фондация, но за тях ще разказваме тепърва", каза Кръстю Кръстев.

Четири премиери и гастроли на някои от знаковите представления на трупата ще бележат важната за Пловдивската опера година. През 2023-а трупата празнува 70-годишнина, Вердиевият фестивал става на 40, а наследникът му - Opera Open, става на 10. Пловдивската публика ще се наслади на изпълнениата на познатите артисти от трупата, но и на много гост звезди.

Премиерите в афиша започват от март, когато постановачният екип на Урсула Хорнер започва работа по операта "Кармен". През юбилейния сезон ще се насладим на класиките "Турандот", "Силата на съдбата", "Набуко". Ще видим и една трудна за изпълнение опера "Милосърдието на Тит" от Моцарт с участието на български и международни артисти. Вера Немирова и Юлиан Табаков пристигат за реализацията на този премиерен спектакъл. В рамките на фестивала на Античния театър публиката ще се наслади и на нов балетен спектакъл, за който Държавна опера-Пловдив е закупила авторските права от Кралския балет в Лондон.

След като представи на столична сцена балетния спектакъл "Ана Каренина", през март трупата ще гостува в Зала 1 на Националния дворец на културата с друго хитово заглавие "Исус Христос суперзвезда" с режисьор Веселка Кунчева. Предстои и премиерата на "Севилският бръснар" - съвместна продукция с Националната опера.

"Вдигнахме си сами летвата благодарение на усилията на колегите, за което им благодаря. Надявам се, че най-сетне ще започне ремонтът на Концертна зала", каза доц. Найденова.