Валентин Дончевски гостува с „Лични пространства“ в Зала „2019“

  • от PlovdivTime
  • 09:50, 01.06.2023

Известният старозагорски художник Валентин Дончевски ще срещне пловдивската публика с панорама на своето творчество, в което наред с доминантата на изобразителното изкуство има още литература, музика, видео. Изложбата му „Лични пространства“ ще бъде открита на 6 юни от 18 часа в Зала „2019“ и ще продължи до 25 юни. В нея Валентин Дончевски ще покаже живописни платна, колажи, скулптура. Той определя стиловото многообразие на своите пластически търсения от магически реализъм през наивизъм, сюрреализъм, елементи от експресионизъм до крайна абстракция.

Валентин Дончевски е роден през 1958 г. в Стара Загора. Завършил е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов" в Казанлък. При проф. Станислав Памукчиев завършва „Живопис“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“(1983). Печели голямата награда на студентски конкурс „Етюд на голо тяло”. От 1989 г. е член на СБХ (секция Живопис) и участва в повечето национални, регионални и секционни изложби на Съюза.

Между 1984 и 2019 г. има близо 30 самостоятелни изложби в България, Люксембург, Франция, Испания, Австрия. През 2002 г. участва в хепънинг по повод 50 години "Мини Марица-изток" ЕАД със своя изложба в рудникa. Изнася концерт със свои авторски песни, а създаденият по същия повод документален филм с включени негова  музика и идеи, печели награда за документално кино. 

Валентин Дончевски участва в повече от 80 международни, национални и регионални изложби, биеналета, конкурси и пленери в цялата страна, както и в Канада, Испания, Белгия, Германия, Полша и Словакия.

Между 2005 и 2021 г. има 10 участия в Есенния салон в Париж (Salon d'Automne) с живопис, както и с живопис и скулптура. През 2017 г. е награден със Сребърен медал за принос в изкуството на „Асоциацията на Френската Академична Общност“ ARTS-SCIENCES-LETTRES в Париж.

Той е редовен участник и носител на награди на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ в Стара Загора (от 2004 до 2020).

През 1999 г. е отличен с втора награда на национален конкурс за пощенска марка под патронажа на МВнР и Японското посолство в София за „Експо Аичи 2005”- Япония. През същата година е награден от  „Отворено Общество“ - Стара Загора заради включването му в каталог на фондация Ван дер Беек - 2000 художници от цял свят по повод новото хилядолетие. През 2009 г. получава награда на Национален конкурс за резиденция в „Сите де’з ар”, Париж, Франция. През 2010 г. е награден на Националния конкурс за резиденция в „Кунстлерхаус”, Швандорф, Германия и има самостоятелна изложба.

През 2010 г. печели Първа награда за живопис в Регионалната изложба в Стара Загора от Националния конкурс за големите награди на Алианц България. Той взима участие в повечето регионални изложби на конкурса до 2018 г. и много пъти е номинаран за финалните му изложби в София.

Три пъти е номиниран за Национална награда на името на Владимир Димитров – Майстора. Многократен носител е на престижните награди на Есенния салон на Стара Загора, в чийто артистичен живот участва активно.

През 2021 г. получава Първа награда в раздел „Legendary“, за авторско кино на LAMP – Los Angeles Motion Picture festival, за филма „Чуй петела, Чони!“

Дончевски е автор на портрет на Българския патриарх Неофит и Руския патриарх Кирил по повод „140 г. от боевете на Шипка" (2018). В периода 2017 – 2019 е част от колектива, който изографисва купола и част от стенописите в новопостроения храм „Св. Игнатий Старозагорски“.

Негови творби са в частни колекции в Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция, Люксембург, Палма де Майорка - Испания. 

През годините е илюстрирал и оформил кориците на повече от 150 книги, предимно на български писатели (издателства „Христо Ботев“, Захари Стоянов и др.).