Валентин Асенов-Хъкъла гостува с изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:45, 31.05.2023

Последната за пролетния сезон изложба в галерия „Аспект” е на плевенския художник Валентин Асенов-Хъкъла и се открива на 31 май в 18 ч. Негови картини присъстват в общите експозиции на галерията още от нейното създаване, но това е едва трета негова самостоятелна изява. Творец с ярко изразен стил, Хъкъла работи предимно в областта на абстрактната живопис, насищайки композициите си с вибриращо ярък колорит, умело вплитайки елементи от българската природа и архитектура.

В настоящата изложба авторът представя пред пловдивската публика 25 разнообразни по размер платна, масло и акрил, абстрактни композиции, пейзажи, лишени от конкретика, няколко фигурални композиции, един натюрморт и изненадата – две голи тела в доста впечатляващ размер. Картинитевъздействат повече като цвят, колоритът е изведен до ниво на крайност, има фактурност, постигната със структурни пасти. Хъкъла демонстрира перфектно владеене на живописните техники, майсторски борави с различни стилови и композиционни похвати, вплитайки в една неразградима амалгалма абстрактното и конкретното, интензивната цветност и фино поднесени идеи и настроения. Защото живописта на Хъкъла е преди всичко настроение – жизнерадостно, светло, каращо ни да се радваме на живота въпреки всичко.

Изложбата  ще продължи до 20 юни. 

Валентин Асенов-Хъкъла е роден на 22 декември 1961 г. в с. Обител, област Търговище. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.  Живее и работи в Плевен. Преподавател е по изобразително изкуство в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“, председател е на Дружеството на плевенските художници. Негови творби са притежание на Министерството на културата – България, ХГ - Плевен, на частни лица и колекции в България, Германия,Холандия и Турция.