67 събития и 59 издателства превръщат Пловдив столица на книгата

  • от PlovdivTime
  • 12:30, 09.06.2021

59 издателства и 67 събития - тези респектиращи цифри стоят зад едно от най-обичаните събития под тепетата - фестивала "Пловдив чете". Той се открива за 19-и път на 14 юни от 20 часа на Античния театър с концерт на група „Акага“ и хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс-Пловдив.

По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. 

Преди това на същия ден от 17 ч. в къща музей „Христо Г. Данов“ ще се проведе традиционното връчване на Националните литературни награди „Христо Г. Данов“, организирано от Министерството на културата и Община Пловдив. 

"Радваме се, че за поредна година събитието ще донесе радост на четящата аудитория. Не е самохвално да кажем, че "Пловдив чете" е един от най-силните литературни фестивали в България, който дава поле за изява на цялата литературна общност", каза Красимир Лозанов, маркетингов директор на организатора - "Жанет 45".

"Всичко около фестивала ни се движи от екипа на издателството, но имаме много сериозна подкрепа от доброволците - ученици от пловдивските училища. Радваме се на това, защото е доброволчеството е важна част от събития като "Пловдив чете". Искам да споделя с вас, че фестивалът всъщност започна много по-рано с изданието "Младият Пловдив чете". Въпреки трудните времена, успяхме да организираме 20 събития, насочени към младите хора в града ни. Защото всички знаем, че книгата е най-трудната медия, но и най-важната", каза един от двигателите на събитието - Гергана Георгиева. 

Тя допълни, че и тазгодишното издание ще предложи литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници и рецитали ще оживят Пловдив за седмица. Премиери на своите най-нови книги ще имат такива знакови за българската литература имена като Александър Шурбанов, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Георги Борисов, Алек Попов, Христо Карастоянов, Аксиния Михайлова, Захари Карабашлиев. Представяния на книгите си ще направят и значими автори като Емил Стоицов, Иван Странджев, Йордан Костурков, Катерина Хапсали, Деметра Дулева, Красимир Димовски, Светлозар Желев, Райна Маркова, Станислава Станоева, Богдан Русев и още много други. Най-младото поколение също ще вземе участие в тазгодишния фестивал. На „Пловдив чете“ гостуват писателите Петко Славов, Миа Сердарева, Деляна Манева. На сцената на Флука – Австрийски културен павилион – ще се изявят и младите поети Александър Габровски, Димитър Ганев, Габриела Манова и Лилия Йовнова. 

 Чуждестранни гости на „Пловдив чете“ през 2021 г. са украинският писател Иван Андрусяк, носител на националната награда „Леся Украинка“, номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020), включен в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens с книгата си „28 дни от живота на Катерицата“ и македонският писател Сашко Насев, който ще представи книгата си „Срещи с Дявола“. 

В рамките на фестивала ще се проведат и редица срещи и разговори, посветени на изкуството на превода и на книгата като обект. Ще има много музикално-поетични спектакли, пърформанси, четения. Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Тази година шатрите на близо 60 български издателства, включени в пловдивската Алея на книгата, ще бъдат разположени на площад Централен. 

"Пловдив чете`2021" може да се похвали и с нова графична визия. Тя е дело на Елица Сърбинова. По-разчупена и младежка е", обяви Гергана Георгиева.

Цялата програма на „Пловдив чете“ може да откриете на официалната страница на фестивала.