В интернет: Петиция срещу концертите на оперните певци, галерии скочиха срещу затварянето си

  • от Мария Луцова
  • 09:44, 01.12.2020

Петиция за спасяването на оперните певци в България инициира тенорът от Националната опера Петър Костов. Поводът бе изявлението на министъра на културата Боил Банов, че оперните театри и филхармоничните оркестри могат да изнасят представления, както и театрите при 30 процента заетост на залите. Ето какво написа певецът:

„Уважаеми колеги, уважаема публика и почитатели на оперното изкуство, преди броени часове ни напусна големият наш оперен изпълнител тенорът Камен Чанев! За огромно съжаление, той е един от четиримата починали колеги, за които знаем! За нас статистика няма и никой не я води! Те се заразиха с Ковид -19 в опит да се провеждат репетиции, оперни спектакли и премиери по време на пандемия. В България, за разлика от почти цяла Европа, оперните театри останаха активни и отворени. Освен това спектаклите се провеждаха цялостно - с пълни хор, оркестър и солисти, които няма как да използват лични предпазни средства по време на представленията , а да кажем честно и на по мащабните репетиции.  Всичко това доведе до множество случаи на инфекция от коронавирус, най-вече сред певческия състав и при духовите инструменти в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуалната концентрация на вируса, който биха поели този тип изпълнители, е в пъти над останалите артисти. Има множество изследвания, едно от които на британското Министерство на здравеопазването, които еднозначно посочват, че при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни капчици, отколкото при нормално говорене. Освен това вирусът, отделен при пеене, остава в пъти по-дълго вирулентен в обща среда на репетиции и спектакли. Поставяме линк, за да проследите какво е мнението на британското правителство относно пеенето на много хора заедно. 

Надяваме се, че отговорните институции ще дойдат на себе си и ще преценят в полза на певческото богатство на България, отвъд тесния интерес на определени административни кръгове и групи, които не участват пряко на първа линия в творческия процес.  Не дишат един срещу друг с пълни гърди без лични предпазни средства! Подпишете петицията! Нека певците на България бъдат включени в списъка за приоритетно ваксиниране, както лекари, учители и полицаи, но до тогава нека останат на сигурно вкъщи.  Нито един артист не желае да е далеч от публиката си. Всички искаме да творим и радваме публиката, да работим, да заслужим заплатите си, но е недопустимо да заплащаме кръвен данък заради това. Подпишете в памет на Камен Чанев и на колегите ! Нека бъдем спасени !”

Залп за разделението дали културните институции да посрещат публика дадоха художниците, които възроптаха срещу затварянето на музеи и галерии.

Подкрепиха ги и пловдивски галеристи.

„Имам въпрос, който, честно казано, не знам към кого да адресирам. Затвориха всички галерии и музеи, държавните ще продължат да си получават заплатите.  Всички останали и хилядите художници, които могат, се опитват да се спасяват, показвайки изкуството си онлайн, в интернет пространството. Но какво става, дай Боже, да продадат картина в чужбина, задължително им трябва сертификат за износ, издаден от държавните галерии, които са затворени до 21.12.2020 г. Изводът е един - всички имаме избор от какво да умрем, от коронавируса или от мизерия”, написа Сим Алексиев от галерия „Възраждане”.

„Практикер работи, Технополис - също, Метро и т.н. В галериите и музеите нямало разделяне на потоците и не можели да дезинфекцират след всеки посетител, според “културния” министър. А в големите хипермаркети? Пълна бъркотия!”, написа галеристката Олга Петрова от „Аспекти”.

Всъщност екипите на всички държавни и общински музеи и галерии работят, без обаче да приемат публика. Частните галерии и художниците остават заключени.