В художествен експеримент: Фотографка снима потопени във водата хора

  • от PlovdivTime
  • 12:17, 06.11.2023

Художественият експеримент "Мехури, издишване" на фотографа Нели Гаврилова ще бъде представен в Мексиканската къща  от 10 до 29 ноември. Откриването е в петък в 18 ч. Изложбата проследява реакциите на потопени във вода хора и документира мига на рязко издишания от тях въздух.

"Сливането на въздуха и водата създават странни приказни сюжети, една сюрреална бълбукаща феерия от цветни мехури в която всичко е непредсказуемо.Именно тук,  в това  нетипично  и ограничено от мен пространство, действието  за секунди достига кулминация . Реакциите са неочаквани и непредсказуеми. Някои от участниците реагират стоически с  ирония и насмешка, сякаш застинали във вихъра на  детските илюзии… Други,издишвайки, се борят с границите на собственото си съзнание, изхвърляйки с облекчение  страховете си в безкрая на водата, а тя е всичко, което сме и което не сме. Издишаният облак въздушни мехури е изчистеният вариант на алтернативата на днешния живот. Мехури, пълни с цветни сънища и удовлетворение,  или с невъзможни биткии посредствена умора. Инсценирана реалност, в която човешката същност има възможност да се докосне за миг до осъзнаването колко би струвало да бъдеш свободен. Макар и в друг свят", разказва за проекта Нели Гаврилова.

Нели Гаврилова е едно от водещите имена в съвременната артистична фотография. Нестандартни решения, перфектно владеене на композицията, категоричен майстор в портретната и актовата фотография. Автор е на 21 самостоятелни фотоизложби в България и чужбина. Нейни фотографии са собственост на Национална художествена галерия - София, Градска художествена галерия - Пловдив, както и на различни частни колекции. Носител е над 20 престижни награди от национални и международни биеналета и конкурси.