В Деня на театъра: Драмата кани на изложба и в музея си, шест номинации за “Икар“ на пловдивските трупи

  • от Мария Луцова
  • 09:48, 27.03.2023

27 март е – Световен ден на театъра.  Празникът ще бъде двоен, защото в него ще се включат както всички магьосници, които вълнуват сърцата ни с изкуството си, така и зрителите.

Специално в деня на театъра Драмата ще отвори вратите си в 14 часа, където във фоайето ще бъде открита фотографска изложба, посветена на режисьора Юлия Огнянова. След това публиката ще може да посети театралния музей, който официално вече ще работи за посетители.

"Разбира се, подготвили сме и изненади! И като за тържествен завършек ще се играе представлението „От другата страна на живота“. Нека заедно отпразнуваме хилядите жестове, усмивки и думи, извезани по страниците на театралните ни хроники. Очакваме Ви", канят от трупата.

Вечерта ще бъде също толкова тържествена, защото в 19 часа в Народен театър „Иван Вазов”, ще бъдат връчени наградите „Икар” на Съюза на артистите в България.

Пловдивските трупи имат шест номинации. Пет от тях са за Пловдивския театър и спектакъла "Солунските съзаклятници" в категориите "Сценография" за Никола Балабанов, "Майсторско техническо осъществяване" на техническите екипи, "Поддържаща женска роля" - Елена Кабасакалова и Маргита Гошева, "Режисура" - Стайко Мурджиев. В раздел "Куклен спектакъл" е отличен "Невидимият Тонино" на Държавен куклен театър-Пловдив.

Някои от победителите вече са известни. Наградата в раздел "Вариететно изкуство" се присъжда на Николай Серафимов за постиженията му в областта на вариететното изкуство и мюзикхола. Призът „Атракционно и сценично изкуство” получава Любо Киров за приноса му в музикално-сценичното изкуство. Теодосий Спасов е отличен в категория „Съвременна българска музика”  за проведеното световно турне. Лукреция Марио Малеволти е отличена за високи постижения в конния жанр с приза за цирково изкуство. Наградата на Акт-Унима за значим принос в развитието на българското куклено изкуство се присъжда на Силва Бъчварова.

Наградата „Икар`2023” за преподавателска дейност се присъжда на проф. Анастасия Савинова. Наградата „Икар`2023” за чест и достойнство се присъжда на актрисата Мария Стефанова, а за изключителния си принос към българския театър Икарът е за актьора Антон Радичев.

Водещ на събитието, чийто режисьор е Стоян Радев, тази година ще бъде актьорът Филип Аврамов, познат на зрителите с многобройните си роли в театъра и киното. Специална изненада за публиката ще поднесат музикантите от група Cinga manga funk, чиито песни са въздействаща комбинация от джаз, фънк, прогресивен рок и ромски фолклор. В официалната церемония ще участват още и Жената каучук – Сирма Добрева, и трупа „Канетикс”.