В ателието: Реставратори подготвят новата експозиция на Градската галерия

  • от PlovdivTime
  • 12:14, 28.08.2020

Ново оборудване за ателието за реставрация и консервация закупи екипът на Градската художествена галерия. То функционира от една година и бе разкрито със средства на ГХГ. В него двама способни млади реставратори възстановяват първоначалния блясък на картини, икони, керамика, мозайки, скулптури от богатия фонд на галерията. А наскоро по поръчка на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив почистиха и реставрираха успешно ценни мозайки от Йоан Левиев. 

Предстои им работа и по възстановяването на   красивото сграфито от Георги Божилов – Слона върху фасада в подстъпите на Стария град. Но освен професионални умения дейностите изискват и скъпо струващи материали и прецизно техническо оборудване. 

С финансова помощ от Министерството на културата по спечелен проект „Консервационно - реставрационни материали в помощ за реставрацията“ Градската галерия се сдоби с каутер, компресор и аерограф. С каутера, специално разработен за нуждите на реставрацията, се приглаждат лепежи по икони и картини. Финото регулиране на температурата и малката площ на гладене осигуряват много внимателен подход към произведенията, които се реставрират. С новопридобитите компресор и аерограф пък се пулверизира лаковото покритие върху повърхността на ценните живописни и иконописни произведения. 

С новата техника се подкрепят усилията на реставраторите Марин Бекирски и Марина Нанева върху подготовката на творби от живописния фонд на Градската галерия за предстоящото обновяване на Постоянната експозиция на ул. „Съборна“№14 А, чийто ремонт приключва скоро.