Усмивки на Главната! Чудовища и принцеси дадоха старт на кукления фест

  • от PlovdivTime
  • 18:33, 02.09.2021

Чудовища и принцеси с рокли, върху които се издигаха замъци, завладяха откритите пространства на Главната под бойния звук на барабани. Атрактивното шествие даде старт на куклено- театралния фестивал "Двама са малко , трима са много" , а герои в приказното шествие бяха ученици от  Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и  костюми и НУМТИ „Добрин Петков”.

Появата им предизвика множество усмивки, а по време на паузите на стълбите на Каменица и на Джумаята и деца и родители се надпреварваха да ги снимат и да си правят селфита с тях. Стигна се до там, че момиченца се редяха на опашка за кадър с принцесите. 

"Радвам се , че фестивалът ни започва с тази улична акция. Благодарен съм за партньорството на училищата по изкуствата в Пловдив. Това е приемственост, те са тези, които ще заемат нашите места в театрите, изложбените и концертните зали", каза директорът на Кукления театър Петър Влайков, който благодари на Община Пловдив и Министерството на културата за подкрепата на фестивала. В главен герой на откриващата вечер се превърна една от емблемите на Кукления театър - актьорът Панайот Добрев- Понко. Той откри самостоятелна изложба във фоайето на театъра. 

"Радвам се , че Панайот Добрев вече 40 години е свързан с този театър, защото винаги можем да научим още нещо от финото му усещане за изкуството. Такова е отношението му и в картините , които показва", каза Петър Влайков. Понко пък сподели, че показва красиви и пасторални пейзажи, за да направи сивото време, в което живеем по-красиво и емоционално. 

Тази вечер в програмата на фестивала ще бъде представен спектакъла на пловдивския Куклен театър "Бомбето", а от 21 часа до Виенския павилион в Цар - Симеоновата градина е спектакълът "История на куклите" на театър "Fire ter". 

В следващите дни публиката ще се наслади на представления от Испания – „Синема Стинадо” от Барселона, Германия – „Мерлин Пъпетс” от Берлин, Япония -  „Театър Сенджу”, Хърватия – Градски куклен театър на Риека, Русия – Театър „Карлсон Хаус” от Санкт Петербург. Всичките представления на гостуващите трупи ще се играят в залата на Кукления театър.