Уличният фестивал 6Fest с ново издание в Пловдив през юли

  • от PlovdivTime
  • 12:28, 23.06.2020

Уличният фестивал 6Fest се завръща в Пловдив за втори път след миналогодишното си издание в кв. „Капана“, което беше част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Тази година фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2020 г. Обявената дата за 6Fest 2020 е 25 юли. Входът е свободен. 6Fest призовава всички посетители да следват актуалните към момента на провеждането му противоепидемични мерки и да спазват физическа дистанция.

След цирковите представления на сцена “Ядрото” през септември 2019 г., тази година уличният фестивал ще акцентира върху танца и музиката. На 25 юли ни очаква танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І”, в което участие ще вземат 7 местни танцови групи от различни стилове - хип-хоп, зумба, суинг, салса и др. Шествието ще бъде предвождано от артисти на кокили от познатата на пловдивчани формация “Театър на огъня и сенките Fireter”. След края на шествието фестивалът ще продължи с малки “концерти” на улични музиканти в квартал “Капана”. Улиците на творческия квартал ще се превърнат в отворена сцена за музикантите. За актуална информация за фестивала може да следите Фейсбук събитието 6Fest Plovdiv 2020 | Street Arts Festival.

6Fest отправя покана към улични музиканти от Пловдив и страната, които имат желание да се включат във фестивала. Желаещите могат да пишат на Фейсбук страницата 6Fest Street Art Festival, като изпратят видео от тяхно изпълнение с кратка информация за себе си.

“2020-та година ни донесе изпитанието епидемия от COVID-19. От него пострадаха както много бизнеси, така и културният сектор, защото бяха прекратени всякакви културни събития на открито и закрито. Дори големи музикални фестивали отложиха изданията си за 2021 г. Затова 6Fest посвещава своето пето издание в подкрепа на артистите от Пловдив. Фестивалът е покана и към пловдивчани и гостите на града да се включат в шествието, за да отпразнуваме щастието от живота и желанието ни отново да сме заедно. Както и през 2019 г., уличният фестивал 6Fest приканва и публиката да стане част от фестивалното настроение и шествието, като изработи собствени карнавални костюми или се маскира” - споделя фестивалният организатор Момчил Цонев.

6Fest отправя покана и към всички художествени формации от Пловдив или творци в танца, музиката, уличните изкуства, театъра, съвременния цирк. Тъй като броят на участниците във фестивала на 25 юли е ограничен, 6Fest планира да направи и онлайн издание на страницата си във Фейсбук. Желаещите да се включат артисти и арт формации трябва да изпратят до 5 юли 2020 г. на Фейсбук страницата 6Fest Street Art Festival информация за себе си и видео със свое изпълнение с качество, подходящо за излъчване онлайн пред публика. 

Подробности за 6Fest може да откриете на Фейсбук страницата и в специалното Facebook събитие.

Снимки: 6Fest в Габрово през 2018 г. Фотограф: Ели Дели