Украинският академичен ансамбъл “Вирски“ гостува в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:13, 08.07.2023

Националният заслужил академичен танцов ансамбъл на Украйна "Вирски" гостува в Пловдив на 11 октомври от 19 часа в зала СИЛА. Съставът изумява зрителите с ярките си костюми, професионализма на танцьорите, креативната хореография и впечатляващото шоу. Легендите на украинския танц с 85-годишна история гостуват под тепетата като част от европейското си турне.

Репертоарът на „Павло Вирски“ е базиран на старинни и съвременни танци от различни региони на Украйна. Отличителна черта на ансамбъла е широкото отразяване на съвременни теми и творческото използване на наследството от народния танц.

Основната цел на ансамбъла е събирането, изучаването и съхраняването на националните традиции, обичаи и обреди на украинския народ. Първите стъпки около създаването на трупата са от 1937 г. Известните балетмайстори Павло Вирски и Микола Болотов създават за първи път в Украйна хореографски екип за народни танци, който през 1940 г. е реорганизиран в Ансамбъл за песни и танци на Украйна. През октомври 1951 г., след Десетилетието на украинското изкуство и литература в Москва, ансамбълът е реорганизиран в Държавен танцов ансамбъл на Украйна. Организатор и постоянен ръководител на ансамбъла от 1955 г. до 1975 г. е Павло Вирски. Разчитайки на националните фолклорни традиции, той създава повече от пет концертни програми, които включват забележителните хореографски композиции „Ние сме от Украйна“, „Кукли“, „Моряци“, „Гопак“, „Сестри“, „Чумацки радости“, „Ой, под черешата“, „Страшно“, „Подоляночка“, „За какво плаче върбата“, „Запорожци“, „Ние помним!“ и други.

От 1980 г. ансамбълът се ръководи от народния артист на Украйна, лауреат на Държавната награда на Украйна „Тарас Шевченко“ Мирослав Вантух. За времето, в което е художествен ръководител на ансамбъла, той създава нови хореографски произведения, които влизат в златната съкровищница на украинската народна хореография и обновяват репертоара на трупата. Особено впечатление в представленията правят костюмите, които се превръщат в един от най-разпознаваемите символи на представлението.

Върху обработката на народната и модерна музика към танците работят множество известни украински композитори - народният артист на Украйна Георги Завгородни, Яков Хелемски, Яков Лапински, Борис Яровински. Всички танцови номера са придружени от симфоничен оркестър, който дълги години се ръководи от сътрудника на Павло Вирски – композиторът и народен артист на Украйна Игор Ивашченко. От 1994 г. оркестърът се ръководи от заслужилия артист на Украйна Виталий Редко, а от 2001 г. – от талантливия музикант и композитор, заслужил артист на Украйна Олександр Чеберко.

Ансамбълът изнася представления в повече от 60 страни по света. През 2001 г. трупата сключва договор с „Columbia Artists Management Incorporated“ и изнася 72 концерта в 58 града на САЩ и Канада. За над 80-годишното съществуване на ансамбъла, през колектива са преминали около 1 000 танцьори. Към 2015 г. в ансамбъла работят 5 национални и 35 заслужили артисти на Украйна.

Артистите организират турнето си под тепетата в тежки за родината им времена.Войната, която водят срещу окупатора Русия, не пожали и артистите от ансамбъла. На 19 декември Сергей Шкварченко, заслужил артист на Украйна и емблема на трупата, бе убит по време на войната.

Билети за спектакъла на украинските артисти е 30 лв.