Уикендът със Синелибри ни потапя в духа на Италия, Франция и Испания

  • от PlovdivTime
  • 15:28, 20.10.2023

Пловдивското издание на Синелибри 2023 е в разгара си. В следващите дни предстоят едни от най-добрите фестивални заглавия - филми от Испания, Италия, Франция и САЩ, сред които две изключителни анимации на студиото Disney. 

В петъчната вечер предстои новата вълнуваща продукция на Сеск Гай („Сантиментално“ или „Съседите отгоре“), който този път ни предлага „Истории, които не са за разказване“. Пет комични истории се кръстосват по случайност, фокусирани върху емоциите на главните герои. Някои от тях бъркат реалността с желанието, други лъжат повече, отколкото говорят. Историите, които „не са за разказване“, съдържат ситуации на публично унижение, неизповядани тайни, социални предразсъдъци, изневери, ревност и сплетни. Филмът е тази вечер от 18:30 часа. 

Съботната програма започва с култовата анимация „Зоотрополис“ от 13 часа. Ще се срещнем със зайчето Джуди Хопс от селцето Зайковдол постига детската си мечта да стане полицай. Но когато пристига в града, тя разбира, че да си първият заек в полицейски участък от закоравели животни, не е никак лесно. Твърдо решена да се докаже, Джуди се впуска в разплитането на един заговор с цената на всичко – дори това да означава, че трябва да се съюзи с лисицата измамник Ник Уайлд. И не бързайте твърде много, защото ще минем и през местния КАТ, управляван от... ленивци. 

Също в събота, но от 18:30, ще се пренесем в Торино през 1938 година. Дева Касел, която доскоро се изявяваше само като модел на „Долче и Габана“, дебютира в киното в ролята на предизвикателния модел Амелия в „Прекрасно лято“. Тя въвежда по-малката си приятелка Джиния в свят на артисти бохеми, където влюбването се оказва неизбежно. 

В 20:30 предстои „Алма и Оскар“ - разказ за страстната и бурна тригодишна връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер (1879-1964) и „ужасното дете” на виенската арт сцена Оскар Кокошка (1886- 1980). В началото на 1900 г. Кокошка е изгряващ художник, повлиян от работата на Густав Климт, но със собствен отличителен експресионистичен стил. Алма пък е една от най-влиятелните дами на европейската сцена – по това време вече е погребала първия си съпруг композитора Густав Малер и вече има връзка с архитекта Валтер Гропиус. 

В неделя от 13 часа предстои ново класическо кино предложение за любителите на анимацията. В „Героичната шесторка“ детето чудо на роботиката Хиро Хамада се озовава в хватката на престъпен заговор. С помощта на своя спътник, надуваемия робот Беймакс, Хиро формира екип от високотехнологични герои в името на важна мисия: спасяването на Сан Франциско от унищожение. 

Не бива да се пропуска и „Само ние двамата“ на Валери Донзели, режисьор, оценяван високо в Кан. Бланш среща Грег и решава, че е попаднала на идеалния мъж. Страстта помежду им е очевидна, те скоро се женят и заживяват заедно. След това идилията се пропуква.естивалът ще продължи до 29 октомври с ежедневни прожекции. Билетите са на цена 11 лева и 9 лева за учащи и пенсионери. Цялата програма е налична на сайта kinolucky.com, откъдето могат да се правят резервации и онлайн покупки на билети. Касата на киното е отворена всеки ден от 16 до 21 часа, а в почивните дни – от 11 до 21 ч.