Учителите от Художествената гимназия представят виртуална изложба

  • от PlovdivTime
  • 13:05, 04.12.2020
Преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" представят в официалния сайт на училището обща виртуална изложба. Тя се организирана от „Collegium pro arte+” - творческо обединение на специалистите художници от НХГ. Всички участници преподават по специални предмети в училището и са утвърдени автори с богати творчески биографии и активна художествена дейност.
 
Експозицията представя произведения в различни стилове, жанрове и видове изобразително изкуство. Ангел Китипов, Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Диана Папазова, Кети Георгиева, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Полина Тодорова-Станчева, Светлозар Чавдаров и Христо Жеков участват с живописни творби. Борис Богданов, Димитър Келбечев, Михаил Маламски и Пламен Велчев се включват в изложбата с графични композиции. Атанас Камешев и Ивилина Коликова показват пейзажни фотографии. Кристина Кутлова представя две мозайки, а Траян Добрев - две автроски икони. Зорница Касапян участва с две калиграфски рисунки. В изложбата могат да се видят и скулптурните пластики на Вида Щипкова и Георги Узунов.
 
Събитието е инспирирано от желанието на преподавателите от пловдивската Художествена гимназия да покажат, че индивидуалните творчески търсения могат да бъдат обединени в качествена изложба. Тя показва една от посоките, по които се работи в гимназията - да се организират представителни експозиции на преподавателите художници. НХГ "Цанко Лавренов" популяризира част от съвременното изобразително изкуство в Пловдив и съдейства за неговото развитие сред бъдещите художници, които се обучават в училището.