Учениците на Светлин Русев се събират в Пловдив за проекта „30 години цвят и светлина”

  • от PlovdivTime
  • 14:57, 31.08.2021

Новото културно пространство на Пловдив „Тракарт Парк” ще събере утвърдени творци в сферата на изобразителното изкуство, завършили в класа на акад. Светлин Русев преди 30 години, от 6 до 13 септември.

Те ще обединят  своя творчески заряд, превръщайки арт пространството  в център на  проекта „Съвременно изкуство „30 години цвят и светлина“.  В него участват  утвърдени български художници, съвипускници от ателието на акад. Светлин Русев, отбелязващи 30 години от завършване на НХА „Николай Павлович“ в София през 1991 г.

Необходимостта от реализирането на идеята произлиза от факта, че всеки времеви период представя  своята историчност и с творчеството си авторите засвидетелстват един важен етап от развитието на българското изкуство – годините на Прехода.

Симпозиумът е замислен да проследи и покаже творческото развитие и постижения на участниците и да обединят духовните си стремежи.

Ще има публично образователни и работни срещи с ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив, както и с хора със специфични зрителни затруднения, които ще бъдат творчески тласък, провокиран от лекториите на преподаватели от НХА „Николай Павлович“, като входът ще бъде свободен.

В симпозиума участват: проф.Десислава Минчева, проф. Ивайло Мирчев, проф. Атанас Атанасов, Димитър Димов, Еслица Попова, Валентин Узунов, Иван Хаджийски, Ангел Китипов, Стефан Петрунов, Станимир Желев, Димитър Яранов, Жорж Трак, Валентина Бъчварова и др.
Визуалните изкуства предизвикват обществото да преосмисли своите разбирания за граници, идентичност и националност – теми, които днес са актуални за Европа и целия свят;

Създадените по време на симпозиума творби ще бъдат показани в изложба на  13 септември от  18 часа в „Тракарт парк” на „Асеновградско шосе“ срещу Агрия.

В контекста на съвременните реалности проектът „ Съвременно изкуство „30 години цвят и светлина“  дава повече възможност за реализация и публичност на живописта като еманация на творческия процес и затвърждава груповата форма на енергийно-творческия подем.

Проектът е  част от програма" Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 на Общинска фондация „Пловдив 2019”.