“Тютюн“ на Димитър Димов оживява на театрална сцена в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:15, 23.10.2022

Трима великолепни актьори - Диана Димитрова, звезда от тв сериалите „Откраднат живот“ и „Лъжите в нас“, Калин Врачански и Стоян Радев, са в главните роли в спектакъла „Тютюн“ на Варненския театър, който пловдивчани ще могат да видят на 31 октомври от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Те са Ирина, Борис Морев и Фон Гайер – харизматичните герои на Димитър Димов, пламтящите страни на унищожителен любовен триъгълник от романа „Тютюн“ и света на „Никотиана“. Поради големия интерес и бързото изчерпване на билетите, спектакълът ще гостува отново в Пловдив през есента.

Театрално-музикален продуцентски център Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в своя 101-ви творчески сезон (2021-2022) гостува под тепетата с една от най-добрите си постановки. Първа театрална постановка на романа „Тютюн“ от Димитър Димов – любим на поколения българи. За драматизацията Юрий Дачев използва оригиналната, нецензурирана версия на романа, издадена точно преди 71 години. Режисьор е Бина Харалампиева.

„Тютюн“ от Димитър Димов беше един от най-важните акценти в юбилейната програма на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за неговата 100-годишнина. Днес, 71 години след излизането на романа и 61 години след филма на Никола Корабов и Въло Радев с Невена Коканова и Йордан Матев, „Тютюн“ е спектакъл като нож, опрян в гърлото. Светът е разяден от войната. Хората се борят за власт, пари, доминация над другия. Разтърсващ и чувствен спектакъл за една невъзможна любов. „Тютюн“ е провокация за театъра, за актьорите, за зрителя, и за режисьора Бина Харалампиева. Спектакъл, в който зрителят ще преоткрие много актуални теми, които свързват минало и настояще. Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор е Асен Аврамов.

 

В ролите: Ирина (Диана Димитрова), Борис Морев (Калин Врачански), Стефан Костов (Пламен Димитров), Петър Спиридонов - татко Пиер (Свилен Стоянов), Мария (Христина Джурова), Фон Гайер (Стоян Радев), г-ца Дитрих (Веселина Михалкова), Лихтенфелд (Валентин Митев) Прайбиш (Николай Кенаров), Зара (Александра Майдавска), Бимби (Николай Божков), Павел Морев (Ивайло Иванов), Кристело (Юлияна Чернева)