Цвятко Сиромашки празнува 70-годишнина с ретроспективна изложба

  • от Мария Луцова
  • 17:47, 14.05.2024

Един от големите на Пловдив – скулпторът Цвятко Сиромашки, ще отбележи 70-годишнината си с изложба в галерия „2019”. Тя се открива на 16 май от 18 ч. и е мащабна панорама на неговото богато творчество, събрана в мотото „Литийно“.

Цвятко Сиромашки открива духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през всичките 45 години след завършването на Художествената академия.

Акцент в това разгръщане на времето е композицията „Спомени от бъдещето“. Тя включва 12 кончета в различни цветове, фотографии на всички важни за автора хора през годините.
"Вплел съм над 800 образа на хора, свързани с историята на Пловдив. Личности, които са част и от моя живот. Голяма част от тях са от моя архив, но има и такива, от които поисках снимки. Така се получи тази мозайка от образи на моя живот”, разказва маестрото.

Те подсказват и различните периоди, през които е минал. Той отдава голямо значение на детството и спомените от ранните си години, сред които е и истинското живо конче, получено като подарък. Сиромашки даже пази свои творби от 8-годишната си възраст.

Признава, че на всяка от скулптурите в публичното пространство на Пловдив е посветил между 5 и 7 години от живота си, а е създал впечатляващи монументални творби. Автор е на паметника на Люсиен Шевалас, на арх. Йосиф Шнитер, паметния знак на Папа Йоан Павел II, маската на оперния певец Борис Христов и други. Създава композицията "Духовна порта" в София и редица пластични произведения от камък и бронз в различни градове на страната. Работи повече от 2 години в Германия, където оставя над 50 авторски скулптури. Ползотворно е пребиваването му в Япония.
„Скулптура се прави трудно и бавно. В навечерието на рождения ми ден на 20 май посетителите ще видят творби от всички мои периоди. Има скулптури от дърво, от камък, от бронз, монументални и кавалетни. Подбрал съм  мои картини – графика и живопис”, разказва Цвятко Сиромашки.

Преди откриването на изложбата предстои още едно любопитно събитие, свързано с големия артист.

В 16 часа в двора на Националната гимназия за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” ще бъде открита официално скулпторната му  композиция „Скални перкусии”.

„Това е може би единственият скален къс, който може да свири. Заповядайте на откриването, на което ще има официална програма – изпълнения на балет и перкусии на възпитаници на училището. След това с литийно шествие през Цар Симеоновата градина ще отидем заедно за откриването на изложбата ми в галерия „2019”, разказва артистът.
Цвятко Сиромашки член е на СБХ и на Съюза на немските художници от Северен Хесен, Германия. Участвал е в симпозиуми в камък, дърво, керамика, сняг и лед в България, Латвия, Германия, Италия, Франция, Япония, Австрия. Има самостоятелни изложби в България, Германия, Гърция, Япония, Австрия. Носител е на множество награди у нас и в чужбина. Негови творби са притежание на музеи и галерии в България, Полша, Словакия, Италия, Латвия, Германия, Япония, Русия, както и на частни колекции, сред които и на Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ.

Изложбата „Литийно“ ще може да се види до 14 юни.