Цигулката на Лия звучи в Дни на музиката

  • от PlovdivTime
  • 11:35, 19.09.2016

 Изгряващата звезда на българската цигулкова школа Лия Петрова ще изнесе концерт в рамките на Фестивала за класическа музика „Дни на музиката в Балабановата къща“. Виртуозната музикантка ще свири на 23 октомври от 11,30 часа в Концертна зала-Пловдив под диригентската палка на Пламен Джуров.

25-годишната цигуларка наскоро спечели престижния датски конкурс „Карл Нилсен”.

Родена през 1990 г. в музиканско семейство, тя е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София и лауреат на престижни конкурси като „Тибор Варга“ в Швейцария и „Луи Шпор“ във Ваймар. Носител е на Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО.

От 2010 година Лия е студентка на прочутия цигулар и педагог Огюстен Дюме във Висшето училище „Кралица Елизабет“ в Брюксел. По-късно се обучава и в музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин.

„Дни на музиката в Балабановата къща” е един от най-елитните фестивали за класическа музика в България и носител на сертификат за качество „Европейски фестивал 2015 - 2016” от Европейската фестивална асоциация.

Голямата изненада на есенното издание ще бъде прочутият италиански флейтист Марио Кароли. Един от най-самобитните майстори на духовия инструмент и носител на редица световни награди, той пресъздава по неповторим начин музиката на Бах, Шуберт или Дебюси. 

„Той възпроизвежда звук, от който ти се иска да пиеш“, пише за него „New York Times“. Кароли ще свири на своята платинена флейта „Miyazawa” на 30 септември в Балабановата къща от 18,30 ч.

Сред знаменитите музиканти тази есен ще бъдат и виолистът и диригент Максим Рисанов (Украйна, Великобритания), соло-виолончелистката на Лондонския симфоничен оркестър Кристина Блаумейн, виртуозната перкусионистка Татяна Колева,  изявените пианистки Ирина Геориева и Ружа Семова, и много други.

Фестивалът ще приветства на сцената си първокласните състави Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, хор „Космически гласове” и Оркестъра на Държавна опера – Пловдив. Организаторите отдават почит на българската композиторска школа, като представят в отделни концерти избрани опуси от класика Панчо Владигеров (със специалното участие  на талантливите му внуци Александър и Константин) и музика на номинираната за „Грами”, извоювала си международно признание Добринка Табакова. 

На 25 септември Римският стадион ще предостави откритата си сцена за  инструментите и гласовете на едни от всепризнатите майстори на Диксиленда у нас, предвождани от тромпетиста Венци Благоев. 

Фестивалът отделя специално място на младите музиканти – концерти ще изнесат пловдивският перкусионен ансамбъл „Престо”,  на перспективното сопрано Ана–Мария  Крайчева – специализант по оперно пеене в Италия и на талантливия млад италиански пианист  Чиро Мессина.