Цяло семейство пловдивчани произвежда най-вкусните бонбони под тепетата

  • от PlovdivTime
  • 12:06, 16.12.2016

Колегите им в „Шоколада" ги наричат с почит „Династията Бухалови". В цеха за шоколадови бонбони на Захарния комбинат в Пловдив рамо до рамо се трудят тримата - баща, майка и дъщеря.

Йордан Бухалов работи над четвърт век в прочутия завод за „сладки неща” в европейската столица на културата, чиито бонбони, шоколад, вафли и локуми са любими на поколения българи. Неговата длъжност внушава страхопочитание – „оператор на гилотина". Гилотината в Захарния комбинат не реже човешки глави или други крайници, а отсича на еднакви парчета бонбоните „Тримонциум". 

За да се превърнат изходните продукти в завършени лакомства, те преминават през няколко звена на автоматизираната поточната линия.

Фъстъчената паста се бърка в голям съд и после се оформя на фитили.  Специален човек следи и регулира дебелината, теглото и температурата на пастата. След това бъдещите бонбони се покриват с кувертюра и минават по-нататък за гарниране с млечен шоколад. За качеството следи операторът на тунк-машината. Чак тогава стигат до гилотината на Данчо Бухалов.

До него са съпругата му Красимира и дъщеря им Мария – първи от редачките, които взимат готовите парченца и грижливо ги поставят в луксозните кутии на „Тримонциум".

„Рецептата на бонбоните се пази в строга тайна. Вкусът на „Тримонциум" не се е променил през всичките десетилетия и още носи духа на детството". С тези думи семейството отбива усилените опити на репортера на „Plovdiv Time" да изкопчи секретната разработка на Захарния комбинат.

„Захарният комбинат не само е част от живота ми, а е мой втори дом", посочва 58-годишният Йордан. Той е роден в Цалапица, премества се да живее в Пловдив и се жени за Красимира.  Първоначално той готви в заводския стол, а през лятото – в почивните станции на предприятието в Каваците и Батак. По време на тези командировки към него се присъединява и жена му.

Красимира впоследствие е назначена в лабораторията, а от три години се труди в шоколадовия цех. Миналата година към тях се присъединява и Мария. „Стана случайно, но много се радвам, че работим тримата заедно", отбелязва той. Жена му признава, че не е спала цяла нощ, когато научила, че им предстои за пръв път да се трудят семейно на поточната линия. „Притесненията ми отпаднаха - справихме се много добре. Смяната премина в шеги и закачки. Нашето семейство успя да покаже своята воля и желание за работа, сплотеност и обич", допълва тя. Семейство Бухалови са единодушни, че работата им е удоволствие.

„Обичам да работя с настроение и се старая винаги да се забавлявам с това, което правя. Работата дава сигурност на мен и на семейството ми, както и удовлетворение от постигнатото", казва Красимира. Тя вижда пръста на съдбата в избора на работа - откакто се е родила, всеки ден вижда Захарния комбинат от другата страна на булеварда на Марица.

Дъщерята Мария е завършила хранително-вкусовия техникум и сега следва в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Студентката изтъква, че работата в Захарния комбинат, освен опит и умения, и носи необходимите средства, за да продължи образованието си. 

Кое е най-важно за приготвянето на вкусен десерт? „Ключовите съставки са маслото и захарта", категоричен е Йордан. „Не - захарта и любовта, с която се приготвя", поправя го съпругата му.

В дома на Бухалови десерти се правят поне веднъж на всеки три дни. След известни увещания членовете на династията от „Шоколада" споделиха с читателите на „Plovdiv Time"секретните рецепти на любимите си домашно приготвени сладкиши.

  

Йордан 

Бисквитена торта

Продукти: 1 пакет бисквити,  1/2 л. прясно мляко, 200 г. нишесте, 200 г. захар, 150 г. орехи, захарни пръчици или настърган шоколад.

Млякото се кипва. Добавят се захарта и нишестето и се разбърква, докато се разтворят. В тава се нарежда пласт бисквити, топени в горещо прясно мляко. Покрива се с крем, поръсва се със счукани орехи и настърган шоколад. Нарежда се втори пласт бисквити и всичко се повтаря. Последният слой е от крем.

Красимира

Масленки

Продукти – 2 чаени чаши мас, 1 чаена чаша бира, пудра захар, шоколад, какао, орехи. Брашно, достатъчно да се получи меко тесто.

Маста, бирата и тестото се омесват, нарязват се на парченца и се пекат във фурната до побеляване. След изваждането се овалват в пудра захар, или шоколад. Орехите се добавят преди запичането.

 Мария

Бисквитени топчета

Продукти: 300 г. чаени бисквити, 2 супени лъжици какао, 1 с. л. мед, 2 с.л. захар, половин чаша вода, 1 кг. счукани орехи. 

Бисквитите се смилат заедно с орехите, докато продуктите станат на ситни парченца. Какаото и медът се разтварят във вода. Сместа се разбърква старателно и се добавя към сухите съставки - бисквити и орехи. Всичко се омесва много добре, за да може от полученото ронливо тесто с ръце да могат да се оформят топчета.  

 

Поточната линия на „Шоколада“ в Захарния комбинат


Редачките грижливо слагат бонбоните в кутиите 


Мария съчетава работата със следването в Университета по хранителни технологии


Познатият от детството вкус на „Тримонциум“ не се е променил 


Пълните кутии са готови за път 


Семейство Бухалови се трудят рамо до рамо


Красимира обяснява, че сладкишите се правят със захар и любов