Цъкни ВЕФ-а: Вълнуващо шоу с много музика и емоции за 75-годишнината на Христо Кидиков

  • от PlovdivTime
  • 23:35, 13.09.2021

Емоционален концерт на Христо Кидиков – един от емблематичните пловдивски естрадни изпълнители, даде началото на фестивала „Празници на Стария град” тази вечер на Античния театър. Изпълнители от различни поколения и жанрове, танцьори в различни стилове излязоха на сцената, за да почетат 75-годишнината на големия изпълнител.

Специален плакет в знак на преклонение на Пловдив пред приноса за българската култура  на Кидиков връчи кметът Здравко Димитров.

„Има хора, чието име трайно се вписва в историята на един град.  Има хора, чието присъствие в общественото пространство, е ярко и запомнящо се.  Такъв човек е тук до мен и събра всички ни в тази хубава есенна вечер.  С песенния си талант той се превърна не само в част от златната плеяда певци на България, но и в емблема на хилядолетния ни Пловдив.  Той изпя „Хей, живот, здравей, здравей!”, песен за Пловдив и още много запомнящи се хитове.  Дами и господа, той е почетният гражданин на Пловдив Христо Кидиков. За мен е чест да отбележим заедно  забележителните му 50 години на сцена и 75-годишния юбилей”, каза Зико и припомни, че през септември в Пловдив с подкрепата на Община Пловдив се случват знакови културни събития. Той подчерта, че и занапред културата ще получава подкрепа и завърши с думите: „Ице, радвай се на здраве, дълголетие и добро! Пловдив те обича”, каза Димитров.

После от сцената прозвучаха най-знаковите песни на Христо Кидиков. След него на сцената излезе Мими Иванова, с която Кидиков учил още в Музикалното училище. Публиката чу и изпълненията на Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова, Общински духов оркестър - Ловеч, „ЕРА Балет”, Спортен клуб „ЕРА” и ФА „Тракия”

Христо Кидиков и Мариана Попова изпяха стара градска песен почит към всички техни колеги, които ни напуснаха. Специално парче „Заклинание” на Петър Чернев изпълни и водещият на вечерта Драгомир Драганов.

А голямата изненада на финала бе песента „Цъкни вефа” на Христо Кидиков – емблематична фраза от времето, когато артистът бе на върха на славата си.