Трупи от Унгария и Румъния откриха Международния фестивал “Черната кутия“

  • от PlovdivTime
  • 13:49, 01.06.2023

Два спектакъла от Унгария и Румъния дадоха старта на 17-ото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия" снощи в Камерната зала на Драматичниятеатър. През 2023 година, форумът включва международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от Италия, Великобритания, Румъния, България и Унгария, които пловдивската публика може да види до 15 юни.

Приветствени думи и благодарности по време на откриването пръв от сцената отправи Недялко Славов – организатор на фестивала, който поздрави  участниците и публиката и от името на артистичния директор и селекционер на фестивала Слава Младенова. Той благодари на община Пловдив за дългогодишната подкрепа, тъй като фестивалът е неизменна част от Културния календар на града. От 2007 година до сега, в програмата на „Черната кутия“ са селектирани новаторски театрални постановки и танцови спектакли от цял свят. В досегашните издания са участвали  154 спектакъла и събития от 31 страни и 4 континента. Партньори на фестивала тази година са Министерство на културата, Италиански културен институт, Унгарски културен институт, Драматичен театър-Пловдив, Държавен куклен театър-Пловдив и галерия "Arsenal of Art".

Фестивалът откри официално заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Пламен Панов. Той поздрави Недялко Славов и Слава Младенова за усилията, труда и вдъхновението, които влагат в организацията и провеждането на фестивала, защото на първо място не е никак лесно, а и защото “Черната кутия“ е „специален фестивал“, едно стойностно, културно събитие, което всяка година надгражда и се развива, за да провокира вярната публика с новаторски театрални постановки и танцови спектакли.

В деня на откриването, публиката видя два спектакъла – на Ференц Фехер от Унгария и неговия „Tofu P Potter“ и „Pappa Mia“ на M STUDIO I от Румъния. Ференц Фехер е ярка фигура в света на унгарския танцов театър, чиито творби са представяни по целия свят. Стилът му е уникална и експресивна комбинация от freestyle dance, физически театър и анималистични движения. По спектакъла, в който той влезе в ролята на куче, Фехер е работил в продължение на 6 месеца, провокиран от времето в изолация заради световната пандемия от Ковид. След него румънското M Studio, създадено през 2005 г. като платформа за развитие на нови форми на изразяване и възможности в изкуството на движението показа в спектакъла запазената си марка. Стилът на компанията е сливане на съвременен танц, движение и физически театър. Te често работят с гост хореографи и спектаклите им са високо оценени сред международните танцови и театрални фестивали, компанията е представяла работата си в Унгария, Хърватия, Германия, Сърбия, Словакия, Полша, Иран, Доминиканската република, др.