Три пловдивски читалища ще посрещнат морето в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:47, 05.04.2023

Пловдивски читалища спечелиха проекти по програмата на Европейската комисия "European Maritime Day" и през 2023 г. Трите културни институции НЧ „Съвременник-1986“, НЧ „П.Р.Славейков-1908“ и НЧ „Тракия-Пловдив-2008“ ще посрещнат морето в града под тепетата през месеците май и юни, като отново ще направят честването на Европейския ден на морето своеобразен празник за малки и големи.

"Почитаме морето" ("We honor the sea") е проектът, с който Народно читалище "Съвременник-1986" ще се включи в програмата на честванията. Събитието ще се състои на 31 май в Зоната на креативността на читалището - пред библиотеката в жк Тракия, блок 140. Концерт, посветен на морето, ще изнесат деца от школите по пеене, пиано и китара, а талантите от Детски арт клуб "Контрасти" ще изложат свои тематични творби.

Проектът „Гласовете на морето“ (“Voices of the sea”) на Народно читалище „П.Р.Славейков” ще представлява концерт на таланки от школата по пиано и китара.  Музиката, която те ще изпълнят, ще бъде посветена на морето и неговата популация. Участниците в проекта ще представят къс разказ или стихотворение, свързани с моретата и океаните. Събитието има за цел да накара децата , а и възрастните, които ще присъстват, да помислят повече за опазване на моретата и техните обитатели. То ще се състои в библиотеката на читалището на 14 юни 2023 г.

Проектът на народно читалище "Тракия - Пловдив - 2008" е озаглавен "Спомени от морето" ("Memories from the sea") и ще се осъществи на 7 юни в дворното пространство на читалището. Инициативата включва концерт на деца от школата по пиано и литературно четене на стихове и есета, посветени на морето.

В България събитията са общо 15 и са съсредоточени основно по Черноморието. Пловдив със своите 3 и София с 2 са единствените градове, които нямат излаз на море, но са спечелили проекти по програмата.

В рамките на Европейския съюз инициативата ще бъде отбелязана с чествания в държавите: Белгия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Малта, Финландия, Швеция, Ирландия, Люксембург. Европейският ден на морето ще бъде честван още в страните: Грузия, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна, Великобритания и дори Еквадор. Включените събития в календара на програмата тази година са общо 494.