“Той и то“ - осемте видения на Павел Койчев са шепот на вселената

  • от PlovdivTime
  • 11:11, 14.10.2022
"Дълбоко съм смутен. Не съм свикнал на толкова внимание и на такива думи. Ще бъда кратък в словото, защото както виждате, тук много съм се разпрострял във формата", каза Павел Койчев при откриването на първата му самостоятелна изложба в Пловдив.
 
Артистът бе силно развълнуван от поздравителните адреси, изпратени от кметовете на София и на Пловдив и от впечатляващото есе на поета Румен Леонидов. В изложбата, примамен от белия простор на зала “2019”, Павел Койчев разказва осем необикновени истории за човека и опитоменото от него животно в бял стиропор, който по магически начин се е оказал послушен пластичен материал в ръцете му.
 
“Тук има два мои автопортрета - стъпил съм върху гърба на бивола, а това е споменът ми как за първи път съм яхнал кон като дете”, разказа авторът, но подчерта, че биографичното отдавна е преработено от творческата му енергия в алегория, в архетипи.

“Осемте видения на Павел Койчев са свързани с космическото мироздание, а не с българската митология. Шепотът на вселената тук се чува най-добре, стига да има кой да го чуе”, коментира Румен Леонидов.

Изложбата “Той и То” може да се види до 3 ноември.

 
 
 
  
 
Фотографии: Градска художествена галерия