“Тежестта на съществуването“ провокира Пловдив за Седмицата на съвременното изкуство

  • от Мария Луцова
  • 09:48, 29.08.2022

Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив е подчинена на темата „Тежестта на съществуването”, вдъхновена от романа на Милан Кундера „Непоносимата лекота на битието”. 28-ото издание на форума ще се проведе от 2 до 11 септември.

Изложбата разглежда антагонизмите, с които е свързано човешкото съществуване: тежест и лекота, свобода и зависимост, отговорност и липса на воля. Във фокуса на изследването е желанието на съвременния човек да се освободи от мисли, действия, отговорности и капитализирането на времето, мислите и идеите за комфортно битие. Тук времето се разглежда като ценност, като мерна единица или разменна монета, която се използва за изпълнение на човешки желания.

Но както твърди Кундера, лекотата никога не донася нужното на човека съпротивление, за да води той своите битки, тя не носи удоволствие, нито особен смисъл. Затова, колкото и да ни плаши тази непосилна тежест, тя единствено може да ни накара да живеем достойно. А красотата е последното нещо, което ни подкрепя в този нелек път − красотата да изследваш, да се самоизследваш. Посланието на изложбата е да си върнем тежестта на съществуването и поетиката на образа, която ни олекотява и издига от земята, защото „Творчество за хората е като летенето за птиците” (Чехов).

Форматът на изложбата е изкуство в публично пространство и включва временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации, пърформанси и герила акции, които имат връзка с темата. Куратор на Седмицата е Галина Димитрова-Димова, а художниците, които участват в изложбата са: Лъчезар Бояджиев (България), Емил Миразчиев (България), Венелин Шурелов (България), Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (България/САЩ), Севдалина Кочевска (България), Боряна Венциславова (България/Австрия), Ариел Рейхман (Израел/Германия), Селма Селман (Босна и Херцеговина/Нидерландия) и Елена Белантони (Италия/Германия).

Произведенията им ще бъдат разположени на различни места в центъра на Пловдив. Откриването на събитието е на 2 септември от 19 ч., след което ще се състои пърформанс „MirroMorphosis” на Ирина Стоянова и Христо Желев. На 3 септември от 18 до 20 ч. , ще се проведе конференция с мотото „Призовете града, призовете хората”. Тя ще разгледа художествените намеси в градска среда, като артистична практика, която търси ангажираност или взаимодействие с публиката.