Теодосий Спасов с безплатен концерт - част от Plovdiv Jazz Summer

  • от PlovdivTime
  • 15:00, 10.08.2022

Plovdiv Jazz Summer продължава с визтуозен безлатен концерт на Теодосий Спасов джаз квинтет. Неговата първа част се състоя в началото на август и предизвика фурор у любителите на хуавата музика. За радост на меломаните, фестивалът продължава от 26 до 28 август , този път в село Марково в близост до Пловдив. Очакват ни два камерни градински концерта на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева

 Началото на тази втора част от летния фестивал на 26 август от 20:00 ч. ще постави концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас). Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60  (във вилната зона, село Марково) те ще представят авторския албум на саксофониста Димитър Льолев – „Родополоджи“ (2014 г.). Той описва музиката в албума като симбиоза на взаимното проникване между родопския фолклор и джаза.

Освен саксофонист Димитър Льолев е още композитор и аранжор. Той е роден в Пловдив, където завършва Музикалното училище и Музикалната академия. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там учи в програмата “New York Comesto Groningen”. Димитър Льолев има четири авторски албума, последният - Some Story бе записан по време на пандемията през 2020 г.

На следващия ден (27 август) в центъра на село Марково на открита сцена пред НЧ „Алеко Константинов – 1907“ (ул. „Захари Стоянов“ №63) ще прозвучи музиката на Теодосий Спасов джаз квинтет, в който участват някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти от новото поколение като Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни), както и Ангел Демирев (китара). Концертът ще започне в 20:00 ч. и входът ще бъде свободен.

Теодосий Спасов е световно признат виртуоз на кавала. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Теодосий Спасов е особено популярен със своите оригинални идеи, за които събира музиканти от различни жанрове. Има издадени над 40 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави. Той развива свой собствен стил на свирене. Работи с фолклорни, джазови и класически оркестри, с известни български и чуждестранни музиканти. През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. Теодосий Спасов е носител на много отличия и награди, сред които е и почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (2014), а през  2015 г. става „Артист на ЮНЕСКО за мир“.

Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде отново в камерната градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60 в село Марково. Там ще чуем втория албум на Даниела Белчева – “Silver Button”, заедно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани)  и Михаил Иванов (контрабас). Това е вторият албум на варненската певица, който е провокиран от съвместната ѝ работа с тримата джаз музиканти. Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в изпълнение на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов и всеки от останалите музиканти допринася с идеи и начина си на музициране. Текстовете в албума притежават характерен лиричен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си.

Билетите за камерните градински концерти на Plovdiv Jazz Summer вече са в продажба в мрежата на Eventim. Местата за тях са много ограничени.