Театрална работилница “Сфумато“ отворя врати в You Tube със спектакъла “Апокриф“

  • от PlovdivTime
  • 12:12, 17.03.2020

Театрална работилница "Сфумато" ще качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube от този четвъртък – 19 март. Излъчването му ще започва в 19 часа – традиционно време за началото на театралните спектакли в България.

„В момента нямаме възможност да се срещаме с най-важното за нас – вие, нашите зрители, но можем да ви предложим да видите по какъв начин сме рисували въздуха през годините”, аргументираха се от столичния театър.

Първото заглавие ще бъде „Апокриф” – авторски спектакъл на Маргарита Младенова и Иван Добчев от 1996 г. Музиката е на Асен Аврамов, сценографията – на Иван Добчев, костюмите – на Даниела Олег Ляхова, а хореографията – на Татяна Соколова. Участват Цветана Манева, Невена Мандаджиева, Таня Шахова, Жорета Николова, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Лидия Стефанова (Лидия Николова), Владимир Пенев, Чавдар Монов, Петър Пейков, Мариан Бозуков, Димитър Мартинов, Явор Гърдев/Валери Йорданов

Българската премиера на 12 април 1997 г.  Френската премиера на постановката е на 2 април 1997 г. в Нанси, където с нея се открива театралният фестивал „Пасажи“.

В спектакъла дебют на професионална сцена като актьор прави Явор Гърдев. Спектакълът е носител на „Аскеер 1997“ за най-добро представление, за костюмография на Даниела Олег Ляхова и за театрална музика на Асен Аврамов. Има и номинации за водеща женска роля и режисура.

Това е втората трупа след театър „Възраждане”, която се опитва да подари изкуство на ценителите, въпреки извънредната ситуация и затворените в цялата страна културни институции.

Фотография: Симон Варсано