Седем актьори разказват истории в инсталация от 7 прозрачни кабини на открито в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 06.07.2021

Седем прозрачни кабини със 7 актьори, затворени в тях, ще пресъздават житейските истории на реални личности от 9 до 20 октомври на Главната в Пловдив. Тетралната инсталация пресъздава съдбата на хора, които са необикновени със силния си дух, оптимизма и дълбокото разбиране за света, в който живеем. 7 различни свята, 7 разтърсващи, забавни и мъдри истории с гласовете на най-ярките документални актьори в България.

"Експонати" е театрална инсталация на открито - зрителите преминават в поток, като посетители на музей или изложба и влизат в контакт с всеки „експонат“, разположен в своя уникален свят от 1 кв.м.

"1 кв.м е личното био-пространство на човека, нашата недосегаема зона, едната ръка разстояние, малкият кръг на вниманието и границата на интимността. "Експонати" позволява и приканва онзи истински човешки контакт между зрителя и актьора, който е невъзможен в театралната зала", разказват инициаторите на проекта. 

Достъпът до събитието е безплатен.

Пандемията с COVID-19 постави общуването между хората на изпитание, както и театъра – изкуството, което най-силно сближава и за което близостта е критично важна. "Експонати" е реакция на ситуацията, в която се намира човечеството днес. С него театърът се връща при хората – на площада, от където започнало това най-древно изкуство преди хиляди години. Проектът е покана за сближаване и обещание, че живото общуване между човеците ще преодолее всички бариери и изпитания.

Зад него стои студио за документален театър "Vox Populi", което първо представя и развива документалния театър в България. Има близо 10 години опит на независимата сцена, над 15 пърформанса и участия в множество международни и местни фестивали, проекти в Берлин, Ню Йорк, Франция. Студиото развива собствена актьорска техника, при която актьорите възпроизвеждат реалните думи на съществуващи хора. По този начин са създадени всички авторски спектакли на компанията.

Драматургията на "Експонати" е създадена от интервюта, проведени между актьорите и  хора с извънредни качества  или личности, които са постигнали нещо изключително, хора, които създават колорита и човешкото многообразие на града.

След теренната работа за проекта "100% Пловдив", екипът на Студио за документален театър създаде трайни отношения със стоте „представители“ на града и остана с убеждението, че работата с тях трябва да продължи под някаква форма.

В "Експонати" това се случва и техните житейски истории ще бъдат не само част от демографската статистика на града, но ще могат да бъдат чути и преживени в тяхната индивидуалност и уникалност. През селекцията на 7 крайно различни и ярко индивидуални пловдивски „прототипа“, чийто разкази актьорите ще възпроизведат, ще бъде акцентирано върху емблематичната разноликост и социално многообразие на града.

"Заедно" е слоган, който трябва да бъде отново и отново възраждан и преосмислян, както в пловдивската културна реалност, така и в един много по-глобален контекст и нашият проект се стреми да допринесе за това.

Идея: Студио за документален театър VOX POPULI
Режисура: Неда Соколовска
Сценограф: Борис Далчев
Асистент-сценограф: Невена Георгиева
Координатор проект: Рада Езекиева
Участват: Василия Дребова, Георги Налджиев, Петко Каменов, Елена Кънева, Живко Гущеров, Симеон Бончев.

Премиера в Пловдив - 9 - 20 октомври 2021 г. 

ЕКСПОНАТИ е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. и се осъществява и с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е в партньорство с „Лятна програма“, част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г., както и с Гьоте институт, България.