Студентите от Театралната академия гостуват в Пловдив със спектакъла „Кукли сме ние“

  • от PlovdivTime
  • 11:34, 13.09.2021

Театър „НАТФИЗ“ представя в Пловдив спектакъла „Кукли сме ние“ на 13 септември 2021 г. от 19.30 ч. в Драматичен театър-Пловдив. Събитието е част от програмата на фестивала „Сцена на кръстопът“ .

Комитрагична приказка със спорен финал по пиесите „Леонс и Лена“ на Георг Бюхнер и „Романтици“ на Едмон Ростан,  в превод от английски: Елица Йовчева, превод от немски: Димитър Гочев, сценичен вариант и режисура: Елица Йовчева.

Сценографията е дело на Александра Йотковска, консултант по словесно действие е Лора Мутишева, автор на музиката е Александър Караколев. Хореография - Валерия Колева

Участват студенти от специалност „Актьорство за драматичен театър“ от класа на проф. Пламен Марков: Вартан Алексанян, Климентина Фърцова, Тодор Лазаров, Николета Велчева, Борис Атанасов / Боян Фърцов, Сияна Начева, Яна Пенева, Марин Маринов, Теона Димова.

Представлението е лауреат на наградата „НАТФИЗ НАЙ-НАЙ-НАЙ“ 2021.

“Кукли сме ние” прави „комитрагичен“ разрез на едно куклено общество, в което общовалиден модел на поведение както на средностатистическия гражданин, така и на органите на властта, е бягството от отговорност. Съвсем логично се поражда и следният въпрос: ако властимащите в една държавна структура са неспособни да стигат до логични съждения и решения, ако народът е пасивен и ленив, ако младите хора целенасочено избягват да се ангажират с лични позиции по важни социални и обществено значими въпроси, като тенденциозно прехвърлят отговорността към “по-можещите” и “по-знаещите”, тогава Кой е този, който трябва да мисли и решава вместо тях?

“Кукли сме ние” е носталгичен поглед назад към забравените романтични идеали и ценности, но също и критично напомняне за едно Друго присъствие, което често призоваваме или игнорираме, в зависимост от личните си интереси – това на Всевиждащия художник, скици от чийто мащабен проект сме всички ние. Как ли се отнася Той към безразборните проявления на нашата “свободна воля”? Така накратко представя спектакъла Елица Йовчева.

„Сцена на кръстопът” се осъществява с помощта на Министерство на културата, Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2021 г. и меценатското семейство, начело с Компания „Роза Импекс”.