Татяна Дончева свири на Главната в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 21:32, 09.10.2016

Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева изнесе изневиделица кратък концерт на Главната в Пловдив вчера следобед. Уличният музикант Георги Димитров, който понякога се превъплъщава в Моцарт, сам й поднесе цигулката си.

Кандидат-президентът засвири и кучето на цигуларя застана пред нея да я слуша в захлас. Музиката привлече любопитни минувачи, събра усмивки и овации от масите в съседните заведения.

Дончева обеща следващия път да донесе в Пловдив своя струнен инструмент и двамата с Георги да изсвирят концерт за две цигулки от Вивалди. Лидерът на „Движение 21“ дойде да подкрепи и неделното хоро на централния площад в европейската столица на културата.

Допреди две седмици хороводците преживяха редица неприятности. Общинските власти наложиха забрана върху танците на мегдана и веднъж хорото бе разгонено с полиция. След масово протестно хоро, събрало хиляди от различни краища на страната,  кметството би отбой.

Татяна Дончева видя вихрените танци на професионалните артисти и прецени, че хорото е прекалено трудно за нея. Вместо това предпочете да разговаря с хората площада и да защити родолюбивата идея на хората по залез слънце всяка неделя, които все по-масово се играят във всички краища на България.    

 

 

И преди две години Татяна Дончева използва цигулката на Георги за кратък концерт на Главната

 

 

Кучето се строи да слуша изпълнението на кандидат-президента

 

 

Дончева обеща на музиканта заедно да изсвирят концерт за две цигулки

 

 

Дончева посети Пловдив заедно с футболната легенда Пламен Марков


 

Неделното хоро на площада в Пловдив се утвърди като институция 

 

 

Наскоро общинските власти се опитаха да забранят неделното хоро, но масовите бунтове ги вразумиха

 

 

В танците се включиха и децата 

Автентични носии придадоха колорит на танците 

Около двеста души - професионалисти и аматьори, танцуваха на площада