Тъпани и маракаси бият в Балабановата къща

  • от PlovdivTime
  • 09:58, 03.10.2016

 

от Боряна Иванова

 

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща“ отбеляза Деня на музиката 1 октомври с концерт, ръководен от световноизвестната перкусионистка Татяна Колева. Заедно с нея в Балабановата къща се изявиха и членове на ансамбъл „Престо“ от НУМТИ „Добрин Петков“, които са спечелили първа награда в Младша възрастова група от Втори Международен конкурс за камерна музика „Пловдив“.

На сцената видяхме също и участници от ръководения от Татяна Колева ансамбъл „Youth Percussion Pool”, които на свое място са носители на наградата „Музикант на годината“ на предаването "Allegro vivace" и още много отличия.

Къщата вибрираше от хармонията на стандартни и нестандартни ударни инструменти. Чухме прекрасни партитури на барабани, маримби, гонг, звънчета, традиционния  тъпан,  маракаси, чинели, и да не забравим кактуса, камъчетата, салатата и клонките. Всеки звук пасваше перфектно на мястото си и публиката остана очарована от музикалната феерия на пиесите и вариациите на български фолклорни песни. 

 

 

Кактусът беше използван като музикален инструмент и звукът му наподобяваше на дървени камбанки

 


 

Тъпанът е популярен в българския фолклор ударен инструмент и добавяше красив орнамент във вариациите

 


 

Малчуганите от ансамбъл "Престо" се представиха като истински виртуози

 

 

Музикантите ни пренесоха в истинска абстрактна приказка