Танцов фестивал вдъхновява Пловдив в публични пространства

  • от Мария Луцова
  • 11:50, 06.01.2023

„One Dance Academy – Безплатни уроци по съвременен танц“ на фондация "ЕДНО за култура и изкуства" ще вдъхнови пловдивчани в периода февруари–юни на различни публични пространства в Пловдив. 

Фондация "ЕДНО за култура и изкуства" вече петнадесет години стои зад организацията на най-големия фестивал за съвременен танц и пърформанс в България. С новия си проект, организаторите на One Dance Week надграждат събитията, които представят в Пловдив, като създават Академия за съвременен танц под формата на серия безплатни уроци и уъркшопи с преподаватели от цял свят, които ще се проведат в открита градска среда. В програмата на безплатните ателиета ще се включат 15 световноизвестни преподаватели от сферата на съвременния танц (хореографи и танцьори), които ще позволят на всеки изкушен любител на танца да развие познанията си и да се включи лично в образователния процес.Целевата публика е с широк възрастов диапазон и за всички желаещи да се движат от 2 до 102 - от абсолютни аматьори, до професионални танцьори, които все още не познават съвременния танц.

Същността на този проект е амбицията му да надгради общата култура за съвременен танц в града и в последствие да се развие в отдалечените квартали, ромските общности, сред маргинализираните и уязвими групи в Пловдив. Едновременно с това да създаде реални предпоставки за децентрализация на културния процес, така необходима за културната сцена в града под тепетата. В световен план съвременният танц е един от най-бързо развиващите се културни жанрове. Това се дължи на неговата мултидисциплинарност, лесна възприемчивост, начина, по който третира съвременните теми и проблеми, поради своята близост до емоциите и чувствата на съвременния човек и най-вече поради своята отвореност. На сцена, танцьорите и техните движения, често изглеждат недостижими и неразбираеми за широката публика. Настоящият проект задоволява необходимостта всеки един човек да се докосне до различни физикални техники и да стане част от тенденциите в танца, които завладяват световните сцени в различни културни центрове по света. В много страни по света, танцът се използва като инструмент за образование и интегриране на рискови групи, които живеят в гета, с което да се помогне за тяхното вписване в социалната структура, създаването на чувство на принадлежност. Затова сред таргет групите са именно хората, които все още не са привлечени. Излизайки извън залите и затворените пространства, проектът цели да направи съвременния танц по-достъпен и разбираем за всички, за да може да се излезе от елитарното разбиране за съвременно изкуство.

Събитието е частот Културния календар на Пловдив.